`Falluja moet terrorist uitleveren'

De Iraakse interim-premier, Iyad Allawi, heeft gisteren militaire actie tegen het sunnitische rebellenbolwerk Falluja aangekondigd tenzij de inwoners de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi uitleveren.

Een onderhandelaar uit de stad noemde deze eis vanochtend echter absurd. ,,We willen weten wat er voor bewijs is dat Zarqawi in de stad is'', aldus Hatem Maddab, lid van het onderhandelingsteam uit Falluja dat de afgelopen tijd met de regering over een vreedzame oplossing voor de kwestie-Falluja heeft gepraat. Maddab zei tegen het Arabische televisiestation Al-Jazira dat de regering de vredesonderhandelingen heeft gestaakt.

Falluja is al sinds april in handen van rebellen, onder wie overigens behalve de deels buitenlandse aanhangers van Zarqawi ook andere moslimextremisten en volgelingen van het bewind van Saddam Hussein. De Iraakse interim-regering en het Amerikaanse leger proberen sinds enkele weken met een combinatie van financiële aansporingen en militair geweld de verschillende rebellenbolwerken in het land te ontmantelen. Zij willen zo mogelijk maken dat in januari in het hele land verkiezingen voor een nationale assemblée kunnen worden gehouden. Overigens zei vice-president Al-Yawar vanochtend dat de verkiezingsdatum kan worden gewijzigd.

Allawi kwam gisteren met zijn dreigement in de benoemde volksvertegenwoordiging, de Nationale Raad. ,,Falluja is natuurlijk een eerlijke stad'', zei hij, ,,maar zij wordt gemanipuleerd door een abnormale bende die Irak wil schaden.''

Maar onderhandelaar Maddab vergeleek Zarqawi met Saddam Husseins massavernietigingswapens. ,,We horen over die naam, maar hij is hier niet. Meer dan 20 of 30 woningen zijn gebombardeerd wegens die Zarqawi en zijn volgelingen, maar alleen vrouwen, kinderen en bejaarden zijn getroffen'', zei hij in een verwijzing naar aanhoudende Amerikaanse luchtaanvallen op plaatsen waar aanhangers van Zarqawi zich zouden bevinden. Volgens de Amerikanen worden de plaatselijke ziekenhuizen die slachtoffers onder de burgerbevolking melden, door Zarqawi's manschappen gemanipuleerd.

Bij een aanslag op de Groene Zone in het centrum van Bagdad zijn vanochtend ten minste acht doden gevallen. In de Groene Zone zijn de Iraakse regering en de Amerikaanse ambassade gevestigd.

In de stad Qaim, in de buurt van de Syrische grens, zijn vannacht 15 leden van de Iraakse Nationale Garde gedood bij een aanval door rebellen op hun positie.

Bij twee afzonderlijke incidenten in Bagdad zijn gisteren een rechter en een Koerdische journaliste vermoord.

In Baqouba, 60 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad werden twee hoge Iraakse legerofficieren gedood. De twee, een brigade-generaal en een kolonel, dienden ook onder het regime van Saddam Hussein in het leger. Een dag eerder was een politiekapitein in Baqouba doodgeschoten.

Bij een zelfmoordaanslag in de noordelijke stad Mosul en enkele bomaanslagen in en rond Bagdad vonden gisteren zes Amerikaanse militairen de dood.

Een moslimextremistische website publiceerde gisteren een video-opname van de onthoofding van twee Iraakse mannen die zich voor hun dood als leden van de Iraakse nationale inlichtingendienst identificeerden. De twee meldden eind vorige maand te zijn ontvoerd in Haifastraat in Bagdad, een bolwerk van rebellen. De video werd vrijgegeven namens de Brigades van Abu Bakr al-Siddiq, een groep die eerder al met ontvoeringen van zich heeft laten horen, en die verbonden zou zijn met Tawhid al Jihad van Zarqawi.