Caterina va in città

Het leven van de dertienjarige Caterina verandert sterk als ze met haar vader en moeder van de Toscaanse kust naar de Italiaanse hoofdstad verhuist. Op haar eerste nieuwe schooldag ontmoet Caterina een klas vol anti-globalisten en neo-fascisten. Kiezen zal ze. ,,Ben je alternatief of een kakker?'', is de eerste vraag die haar wordt gesteld. ,,Of ben je normaal?'' Dat wil zeggen: zeer ongewoon, want normale mensen zijn er niet in een wereld waarin iedereen `iemand' of op z'n minst `iets' is. Regisseur Paolo Virzì leert ook degenen die zijn film bekijken een lesje. In het Italië van vandaag zijn de intellectuelen links en de arbeiders rechts en neemt niemand het op voor de steeds groeiende, politiek steeds onzekerdere middenklasse. Caterina va in città is daarmee niet zomaar een klassieke `coming-of-age'-film. Het is een politiek-maatschappelijke `coming-of-age'-film, zoals La dolce vita van Federico Fellini dat was. Virzì is meedogenloos in zijn schets van de hol orerende progressieve Italiaanse intelligentsia, met gastoptredens vol zelfspot van acteurs Michele Placido en Roberto Benigni. Maar even nietsontziend is hij over Berlusconi's cliëntèle-maatschappij en de Forza Italia-parvenu's.

Regie: Paolo Virzì. Met: Sergio Castellitto, Alice Teghil, Antonio Carnevale, Federica Sbrenna. In: 8 bioscopen