Boze betoging van Kosovo-Serviërs

In het centrum van Belgrado hebben gisteren rond duizend uit Kosovo afkomstige Serviërs betoogd tegen de deelname van Kosovo-Serviërs aan de parlementsverkiezingen in Kosovo, op 23 oktober.

De betoging was vooral gericht tegen president Boris Tadic van Servië, de enige Servische politicus die openlijk heeft gepleit voor deelname van de Serviërs aan de verkiezingen. Hij werd door de betogers uitgemaakt ovor `verrader'.

De demonstranten hadden gehoopt te worden toegesproken door de voorzitter van het Servische parlement en de patriarch van de Servisch-orthodoxe kerk, maar beiden lieten het afweten. In hun plaats sprak de leider van de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij, Tomislav Nikolic, die zei dat de Serviërs de verkiezingen in Kosovo moeten boycotten omdat hun veiligheid niet wordt gegarandeerd en die van Tadic vond dat hij ,,het niet verdient president te zijn''.

Een van de leiders van de Servische gemeenschap in Kosovo, Milan Ivanovic, hield de betogers voor dat de verkiezingen Kosovo ,,de schijn van een multi-etnisch karakter'' moeten geven, zodat de Veiligheidsraad van de VN drie maanden later kan besluiten dat ,,Kosovo voldoet aan de standaard'' en onafhankelijk kan worden. Volgens hem is Tadic in Servië de enige die vindt dat de Serviërs aan de verkiezingen moeten deelnemen.

Hij werd direct tegengesproken door een rivaal, Oliver Ivanovic. Hij wil, met zijn coalitie Povratak – de Servische fractie in het huidige parlement van Kosovo – wel deelnemen aan de verkiezingen. Hij zei gisteren dat de betoging was georganiseerd en betaald door staatsinstanties – fabrieken, gemeentebesturen. De deelnemers aan de betoging, aldus Ivanovic, zijn ,,gechanteerd'', er werden lijsten bijgehouden van wie wel en wie niet aanwezig was en de bussen waarmee de betogers naar de hoofdstad Belgrado werden vervoerd werden ter beschikking gesteld door staatsinstellingen. President Tadic zei dat de betoging was georganiseerd door ,,ambtenaren''. ,,Ik respecteer het recht er een andere mening op na te houden, maar niemand mag zijn positie in het staatsbestuur misbruiken door met overheidsgeld betogingen te organiseren'', zo zei hij. Hij herhaalde voor deelname aan de verkiezingen in Kosovo te zijn omdat een boycot de situatie van de Servische gemeenschap in Kosovo zeker niet zal verbeteren.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, op bezoek in Belgrado, deed gisteren een dringend beroep op de Servische leiders, op te roepen tot deelname van de Serviërs aan de verkiezingen. Ook zij gebruikte daarbij het argument dat de Serviërs zichzelf buitenspel zetten als ze niet meedoen. Het VN-bestuur in Kosovo, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben eerder al de Servische autoriteiten opgeroepen de boycot af te raden. (VIP)