Bot botst stevig met bewind in Soedan

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft gisteren in Khartoum een stevige aanvaring gehad met zijn Soedanese collega Ismail over mogelijke sancties tegen Soedan.

Ismail dreigde zijn gast op een gegeven moment zelfs de deur te wijzen als hij niet ophield over sancties te spreken, zo verklaarde Bot naderhand tegenover Nederlandse journalisten. De koloniale tijden zijn nu echt voorbij, beet de Soedanese bewindsman Bot toe. Na een pijnlijk zwijgen werd het onderhoud toch voortgezet.

Bot was in Khartoum namens de Europese Unie, waarvan Nederland dit halfjaar het voorzitterschap bekleedt. De Europese Unie dreigt Soedan al maanden met sancties in verband met het Soedanese optreden in de westelijke regio Darfur. Daar zijn enkele tienduizenden mensen gedood, vooral door toedoen van de aan het bewind in Khartoum gelieerde strijders van de Janjaweed-militie. Bijna anderhalf miljoen anderen zijn op de vlucht geslagen.

Op een persconferentie na afloop van het onderhoud met Ismail onderstreepte Bot overigens dat hij het nu te vroeg acht voor het opleggen van sancties. De intenties van de Soedanese regering om de situatie onder controle te brengen zijn volgens Bot goed. Op enkele punten schiet de regering echter nog flink te kort. Hij wees erop dat vluchtelingen buiten de ingerichte opvangkampen vaak nog grote risico's lopen. Ook dienen militieleden te worden berecht die de mensenrechten hebben geschonden.

Soedan heeft zich steeds krachtig verzet tegen het opleggen van sancties. Het weet zich daarbij gesteund door China, dat al heeft aangegeven dat het een veto zal uitspreken als er een resolutie van deze strekking in de Veiligheidsraad wordt ingediend. China heeft grote oliebelangen in Soedan.

De Nederlandse politieke partijen hadden begin augustus veel kritiek op Soedan. Ze zinspeelden nadrukkelijk op het snel sturen van een internationale interventiemacht naar Darfur. Vooral de linkse oppositiepartijen uitten daarnaast kritiek op het kabinet, omdat dit onvoldoende alert zou hebben gereageerd op de crisis in Darfur.