Bescherming joden

Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen die voorziet in een speciale afdeling binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die antisemitisme in de wereld registreert.

De wet, die waarschijnlijk door Bush zal worden ondertekend, kent veel verzet op het ministerie zelf. Richard Boucher, woordvoerder van het ministerie, zei in een verklaring naar aanleiding van de beslissing van het Congres: ,,We zijn tegen de oprichting van een aparte afdeling voor dit doel.'' Volgens Boucher komen de mensenrechten jaarlijks aan bod in de landenrapporten die door het ministerie worden opgesteld. Dat zou voldoende zijn. Functionarissen van het ministerie hebben gezegd niet tegen ,,het politiek spel achter de maatregel'' op te kunnen.

De nieuwe wet houdt in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken voortaan dient vast te leggen in welke landen welke vormen van antisemitisme worden gepleegd. Voorts zullen die gegevens jaarlijks moeten worden gepubliceerd. De wet is het initiatief van de Democratische afgevaardigde Tom Lantos, de enige persoon in het Congres die de holocaust heeft meegemaakt.

Congresleden die de wet steunen hebben Frankrijk, Rusland, Maleisië, Egypte, Canada en Australië genoemd als landen waar het afgelopen jaar joden zijn gediscrimineerd.