Arme EU en de culattoni

In een poging de Italiaanse kandidaat-eurocommissaris Rocco Buttiglione bij te staan, heeft minister Mirko Tremaglia Italië gisteren een slechte dienst bewezen. Buttiglione staat ter discussie wegens zijn homofobie. ,,Verklaring van de minister voor de Italianen in het buitenland. Tremaglia reageert op de affaire Buttiglione'', zo luidt de aanhef van een officiële brief van hem aan de buitenlandse Italianen. ,,Helaas heeft Buttiglione verloren. Arm Europa. De culattoni zijn in de meerderheid.''

Direct stond parlementair Rome op zijn kop: ,,Culattoni!?''

Bepaald geen parlementair woordgebruik, laat staan een woord voor een minister. Het is één van de grofste scheldwoorden voor homoseksueel. Kontneuker, zou men in Nederland zeggen.

,,Onbeschoft, onaanvaardbaar, fascistisch'', zo reageerden linkse parlementariërs. Maar terwijl links Italië zich uitputte in het veroordelen van Tremaglia, wisten zijn mannelijke fractiegenoten van de Alleanza Nazionale hun lachen nauwelijks te onderdrukken als ze weer een sms binnenkregen die refereerde aan de uitspraak. En woordvoerder Roberto Calderoni van de regeringspartij Lega Nord vroeg zich zelfs hardop af waarom Tremaglia nu te schande zou moeten worden gezet: ,,Hoe had hij homo's anders moeten noemen?''

Tremaglia zelf beperkt zich tot de opmerking dat hij ,,een man van het platteland'' is. Waarop Giorgio la Malfa van de Republikeinen reageerde: ,,Prima, maar een man van het platteland moet niet naar de stad komen om hier minister te spelen.''