VS: mogelijk bereid tot deal met Iran

De Verenigde Staten onderzoeken Europese plannen om Iran te belonen als het technologie opgeeft die kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens.

Dat hebben Amerikaanse en Europese functionarissen in Washington en Wenen gisteren gezegd. De Amerikaanse regering verzette zich tot dusverre tegen een deal met Iran, lid van president Bush' `As van het Kwaad'.

Een hoge Amerikaanse functionaris beschreef deze benadering als een laatste inspanning om Irak te bewegen tot samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap, dat Iran vorige maand heeft opgeroepen alle verrijkingsactiviteit te staken. De volgende stap zou het afkondigen van sancties tegen Teheran zijn. Overigens bevatte het laatste rapport van het IAEA geen klacht over de medewerking van Iran met de inspecteurs die de Iraanse nucleaire installaties onderzoeken.

Volgens de zegsman zal Washington zelf waarschijnlijk Iran geen beloning aanbieden. Maar de regering is volgens hem bereid om, ,,de Europeanen eens te meer naar Iran te laten gaan en te zeggen `vis of vlees''', ten aanzien van de eisen om een eind te maken aan de nucleaire wapenactiviteit. Op zijn beurt wil Washington dat de toezegging van de Europeanen dat ze zich achter sancties zullen opstellen als Iran niet meewerkt. Tot dusverre heeft Europa dat niet willen doen.

De Europese Unie besloot maandag een pakket van ,,wortels en stokken'' samen te stellen om Iran ertoe te bewegen in te stemmen met de oproep van het IAEA. De Amerikaanse onderministers van Buitenlandse Zaken Richard Armitage en John Bolton spreken vrijdag in Washington met Europese vertegenworodigers over dit pakket. Bolton is een havik op dit terrein, en het is volgens zegslieden in Washington niet zeker dat hij uiteindelijk met deze benadering van Iran instemt.

Iran zelf ontkent dat het er een geheim kernwapenprogramma op nahoudt. Het had eerder zijn verrijkingsactiviteit vrijwillig opgeschort, maar op de nieuwe IAEA-oproep er definitief vanaf te zien heeft Teheran afwijzend gereageerd. Minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharrazi zei gisteren op een conferentie in Teheran dat de Europese Unie Iran niet kan dwingen zijn recht op het verrijken van uranium op te geven. ,,Iran zal nooit zijn recht op verrijking opgeven'', aldus Kharrazi.