Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het geweld in Darfur dat, ondanks druk van de VN, nog steeds niet is geluwd. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Over Tsjetsjeense asielzoekers die bang zijn naar Rusland uitgezet te worden, omdat ze menen dat ze hun leven daar niet zeker zijn. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Ayaan Hirsi Ali bezocht een islamitisch Blijf-van-mijn-lijf-huis en bekeek met de bewoonsters de film die zij met Theo van Gogh maakte. En aandacht voor de kunst die lowcost-supermarkt Aldi gaat verkopen. Onder meer Rudi Fuchs en Karel Appel laten zich uit over de Aldi-kunst. Ned.3, 22.20-23.05u.

Verkiezingsdebat Bush-Kerry. Derde en laatste debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten. Ned.2, 2.45-4.45u. Herhaling morgen 9.10-10.40u.

INFORMATIEF EN AMUSEMENT

Voetbal. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing (`de derde helft') van de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Finland. SBS6, 19.55-23.20u.

De Grootste Nederlander. Portret van staatsman Willem Drees (1886-1988), premier van de wederopbouw en grondlegger van de verzorgingsstaat. PvdA-leider Bos zal `vadertje Drees' propageren en voordragen als `Grootste Nederlander'. Drees krijgt ook lof van Kok (PvdA), Schmelzer (KVP) en Wiegel (VVD). Overigens gaat Willem van Oranje aan kop in de verkiezing. In de tussenstand – volgens de KRO na 51.000 stemmen – staat Pim Fortuyn op de tweede plaats. Ned.1, 22.20-23.00u.

Welvaart 2025. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.00-23.30u.

Pfarrer für Hitler – Kirchenmänner unter dem Hakenkreuz. Documentaire over de rol van katholieke en protestantse geestelijken die tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog sympathiseerden met het nazi-regime. ARD, 23.00-23.45u.

Nachtland. Jeugdboekenschrijver Paul van Loon over zijn `andere werkelijkheid', waarin de maan vol is en weerwolven op de loer liggen. Verder dj's die het vak een nieuw en sensueel elan willen geven. Ned.3, 23.50-0.20u.

NPS Output: Mariza en de Portugese blues. Gesprek en optreden van fadozangeres Mariza die als kleuter haar geboorteland Mozambique verliet en naar Lissabon verhuisde. In 2001 bracht ze haar debuutalbum Fado em mim uit. In Portugal wordt Mariza vergeleken met fadolegende Amalia Rodrigues. Ned.3, 0.20-0.55u.

FILM

Jersey Girl (David Burton Morris, 1992, VS). Variatie op in Italiaans-Amerikaans milieu gesitueerde romances als Moonstruck. Jami Gertz probeert aan provincie te ontkomen door middel van relatie met jongeman (Dylan McDermott) uit Manhattan. Ook met Sheryl Lee. Yorin, 20.30-22.20u.

Thirteen Days (Roger Donaldson, 2000, VS). Politieke thriller doet, exclusief vanuit Amerikaans perspectief, verslag van de Cuba-crisis, die memorabele twee weken in oktober 1962 die de VS aan de rand van een atoomoorlog brachten. Castro en Chroesjtsjov blijven buiten beeld. Kevin Costner speelt heldenrol van Kennedy-vertrouweling Kenny O'Donnell, die in werkelijkheid slechts een bijfiguur was. Canvas, 21.00-23.25u.

Brazil (Terry Gilliam, 1985, Engeland). Zwartgallig komische toekomstnachtmerrie van voormalige `Python' Gilliam geeft antwoord op Orwells 1984. In smoezelig dictatoriaal geregeerde samenleving probeert lid van geheime politie zijn vrijheidsdroom te verwerkelijken. Bijrol van Robert De Niro als rebelse verwarmingsmonteur. Met Jonathan Price, Katherine Helmond, Ian Holm. RTL5, 23.55-2.15u.

Air America (Roger Spottiswoode, 1990, VS). Minder geslaagde poging om van Amerika's Vietnamverleden een actiekomedie te maken. Mel Gibson is sensatiebeluste piloot die in opdracht van de CIA heroïne smokkelt. Met Robert Downey jr. als zijn geweten. BBC1, 0.15-2.05u.

Pleure pas Germaine (Alain de Halleux, 2000, Bel/Fra/Spa). Respectabele Waals-Vlaamse roadmovie met Dirk Roofthooft als getormenteerd man die met vrouw en kinderen afreist naar Spanje, in de hoop de moordenaar van zijn dochter te vinden. ARD, 0.35-2.05u., tweetalige uitzending.

RADIO

De avonden. Toon en Adinka Tellegen over het boek Herinneringen aan Rusland van hun grootvader Egbert Engberts die in 1918 uit Rusland moest vluchten. Ook een gesprek met Germaine Groenier over haar boek Germaine sans gêne. 747AM, 21.02-23.00u.

Dubbel-O. Over grote gezinnen: waarom wil een mens zoveel kinderen? Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.