Proces Miloševic hervat

Slobodan Miloševic heeft het Bosnisch-Servische leger geen opdracht gegeven om de moslim-enclave Srebrenica te overmeesteren en de moslims te vermoorden. Dat zei gisteren de Duitse onderzoeksjournalist Franz-Josef Hutsch, getuige, in het Miloševic-proces voor het Joegoslavië-tribunaal.

Na een onderbreking van bijna een maand is gisteren het proces tegen de oud-president van Joegoslavië hervat. Steven Kay, de toegewezen advocaat van Miloševic, riep zijn vierde getuige op. Franz-Josef Hutsch heeft in 1996 een vraaggesprek gehad met generaal Ratko Mladic. De Bosnisch-Servische legerleider vertelde hem dat hij geen bevelen uit Belgrado had ontvangen over de operatie in Srebrenica in 1995. Daar werden toen, na de val van de moslimenclave, zevenduizend moslims vermoord. Miloˇ­sevic is door het tribunaal onder meer aangeklaagd voor de genocide na de val van Srebrenica.

Ruim een maand geleden besloten de rechters van het VN-hof dat Kay als advocaat zou worden toegewezen in verband met de slechte gezondheid van Miloševic. Tot dan toe volgde Kay als amicus curiae (vriend van het hof) het proces. Kay heeft beroep aangetekend tegen zijn benoeming. Dat beroep is nog in behandeling, maar desondanks is het proces gisteren hervat. Kay zei gisteren dat hij de komende dagen nog genoeg getuigen heeft. Veel potentiële getuigen willen niet komen als protest tegen de toewijzing van de advocaat. Miloˇ­sevic beroept zich op zijn recht om zichzelf te verdedigen – hij weigert contact te hebben met Kay.

Gistermiddag kondigde de Nederlandse advocaat van Miloševic, Nico Steijnen, aan dat zijn cliënt bij de Orde van Advocaten in Den Haag een klacht gaat indienen tegen Kay. De klacht betreft volgens Steijnen de inbreuk op het ,,fundamentele recht'' van Miloševic om zichzelf te verdedigen. Steijnen vindt dat Miloševic ,,zich op briljante wijze heeft verdedigd'', sinds het proces op 12 februari 2002 begon. Door zijn optreden heeft Miloševic aanklagers en rechters ,,in paniek gebracht'', aldus Steijnen. Dat is ,,de werkelijke reden om mijn cliënt van zijn recht om zichzelf te verdedigen te beroven''.