Ophef in Abchazië

Dreigt in Abchazië ,,een burgeroorlog'', zoals de ene partij zegt? Of is sprake van ,,een sluipende staatsgreep'', zoals de andere beweert.

De gemoederen zijn zeer hoog opgelopen in het separatistische republiekje dat zich in 1993 van Georgië losvocht. Op 3 oktober zijn voor het eerst presidentsverkiezingen gehouden. En over de vraag wie heeft gewonnen, is men het niet eens.

De kiescommissie riep dinsdag oppositiekandidaat Sergej Bagapsj tot winnaar uit: hij had 50,08 procent van de stemmen gekregen. Maar die melding wordt aangevochten door een minderheid van de kiescommissie, die klaagde dat Bagapsj de commissie onder druk had gezet en het besluit van de kiescommissie ter toetsing voorlegde aan het Hooggerechtshof. Gisteren mengde zich vertrekkend president Vladislav Ardzinba in de ruzie. De melding dat Bagapsj had gewonnen was ,,illegaal en absurd''. Bagapsj en zijn aanhangers ,,proberen het volk te beroven van het stemrecht'' en plegen ,,een sluipende staatsgreep''. Hij zei dat Bagapsj streeft naar een ,,Tbilisi-scenario'', de `rozenrevolutie' tegen Sjevardnade.

Bagapsj reageerde kwaad, want Ardzinba's uitlatingen, zei hij, zijn ,,een oproep tot een burgeroorlog''.