Nederland niet in de toptien van economieën

De Nederlandse concurrentiepositie is het afgelopen jaar gelijk gebleven. Nederland staat net als in 2003 op de twaalfde plek, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat het World Economic Forum vandaag heeft gepubliceerd.

Net als vorig jaar staat Finland op de eerste plek. De Scandinavische landen doen het goed en zijn allemaal terug te vinden in de toptien. De ranglijst van 104 landen is opgesteld op basis van gegevens over de macro-economische stabiliteit, de kwaliteit van de overheidsinstanties en technologische ontwikkeling. De laatste keer dat Nederland bij de tien beste landen stond was in het jaar 2000.

Behalve de Scandinavische landen staan de Verenigde Staten hoog, net als vorig jaar op plaats twee. Volgens de onderzoekers hebben de VS nog altijd de technologische suprematie, maar staat het land niet op één omdat de stabiliteit van de macro-economische situatie minder is. De VS hebben grote tekorten op de betalingsbalans en de begroting.

Opvallend is de ontwikkeling van enkele landen zoals Chili (plek 22) en Estland (plaats 20). Bij Chili is de hoge plaatsing des te opmerkelijker omdat het volgende Zuid-Amerikaanse land – Mexico – pas te vinden is op plaats 48. Vorig jaar stond Chili op plaats 28. Estland, vorig jaar nog op plaats 22, is het hoogst geklasseerde van de tien landen die eerder dit jaar lid werden van de Europese Unie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het land dat momenteel enorm hard groeit – China – nog niet is doorgedrongen tot de top van de ranglijst. China staat op plek 46, onder meer door de enorme bureaucratie en de zwakke controle op financiële instellingen.