Makers `Shrek 2' naar de beurs

Filmstudio Dreamworks Animation gaat naar de beurs. Gesterkt door het recente succes van de filmhits Shark Tale en Shrek 2 hebben de bestuurders van de Amerikaanse animatiestudio besloten 29 miljoen aandelen van het bedrijf op de beurs aan te bieden. Daarmee wil Dreamworks Animation 844 miljoen dollar (684 miljoen euro) ophalen. Andere berichten spreken van 725 miljoen dollar.

Dreamworks Animation is een afsplitsing van filmstudio Dreamworks SKG, tien jaar geleden opgericht door drie filmtycoons, onder wie Steven Spielberg. De drie hebben 1,1 miljard dollar geïnvesteerd en willen een deel daarvan door de beursgang terugkrijgen. Spielberg zelf is geen bestuurder van de onderneming.

Dat Dreamworks Animation naar de beurs gaat, is geen verrassing, het tijdstip wel. De bestuurders van de studio hebben nu besloten tot een snelle beursgang (eind deze maand) omdat ze willen profiteren van het succes van de twee laatste animatiefilms van de studio: Shrek 2 en Shark Tale. De laatste film wordt sinds vorige week ook in zowel een originele als een Nederlandse versie (Haaiensnaaier) in de Nederlandse bioscopen vertoond.

Grote concurrent van Dreamworks Animation is Pixar Animation Studios, die eerder dit jaar een succesvolle samenwerking met filmstudio Disney afbrak. Pixar maakte eerder Toy Story en Finding Nemo. Het grote verschil tussen Pixar en Dreamworks Animation is de frequentie van het uitbrengen van nieuwe films. Pixar wil niet meer dan een titel per achttien maanden produceren, terwijl Dreamworks minimaal twee animatiefilms in de bioscoop wil brengen.

De aandelen moeten tussen 23 en 25 dollar per stuk gaan kosten. Daarmee is de marktwaarde van Dreamworks Animation beduidend lager dan die van Pixar, 4,6 miljard euro. De bestuurder van Dreamworks Animation, Jeffrey Katzenberg, gaat de komende drie weken op een zogeheten road show langs banken en investeerders om interesse te wekken voor de beursgang.

Katzenberg krijgt een jaarlijks salaris van 1 dollar. Daarnaast krijgt hij 721.629 aandelen.

Vorig jaar maakte de filmstudio een verlies van 158 miljoen dollar. In het eerste halfjaar van 2004 maakte de studio, mede door het succes van de twee recente titels, 181 miljoen dollar winst. (Los Angeles Times)