KRO wil zendtijd bij commerciëlen

De KRO wil zendtijd bij de commerciële omroepen inkopen als zij binnen het publieke bestel niet genoeg ruimte krijgt. De omroep wil wel binnen het publieke bestel blijven. Dat bevestigt de voorzitter van de KRO, F.Slangen.

De omroepen krijgen binnen het publieke bestel steeds minder macht. Dat maakt het voor de KRO moeilijker programma's uitgezonden te krijgen. De KRO wil daarom zendtijd kopen bij RTL of SBS om programma's die ,,de missie van de KRO raken'' te programmeren.

De KRO liep al eerder met deze gedachte, maar het uitzendschema voor het komende seizoen was reden om de discussie aan te zwengelen. Het KRO-programma Wat zou jij doen?, waarin mensen voor een moreel dilemma staan, wordt laat op de avond uitgezonden. De KRO wilde het op prime time programmeren, maar vanwege de beperkingen van het publieke bestel lukte dat niet. ,,En 's nachts om twaalf uur kijkt er geen mens'', aldus Slangen.

De KRO zal de zendtijd bekostigen vanuit haar eigen vermogen. Volgens het Commissariaat voor de Media staat het ,,als een paal boven water'' dat de KRO geen publiek geld mag gebruiken voor het voornemen. Daarnaast zou een uitzending op de commerciële zenders in strijd zijn met de taak van de publieke omroep. ,,Een spotje om een programma te promoten mag wel, maar met een uitzending op een commerciële zender wordt de KRO een concurrent van zichzelf en de andere partijen binnen het publieke bestel. Dat mag niet'', zegt een woordvoerder.

RTL en SBS staan wel positief tegenover het plan van de KRO. ,,We zullen de zendtijd niet onderbreken om ruimte te bieden aan de KRO, maar ze mogen programma's sponsoren. Dan is het programma `mogelijk gemaakt door de KRO'. Het programma moet wel binnen onze doelstelling passen'', aldus SBS Broadcasting.

De AVRO en de TROS kijken met belangstelling naar de plannen van de KRO. ,,Wij onderzoeken de mogelijkheid om commercieel te gaan, dus deze optie is bij ons niet aan de orde'', aldus de TROS. Een voorlichter van de AVRO zegt: ,,De AVRO strijdt voor een sterke publieke omroep. Daarnaast kijken we naar andere kansen.''

De Raad van Bestuur van Publieke Omroep laat weten dat het initiatief van de KRO de ,,onrust'' bij de publieke omroepen typeert. ,,De missie van de afzonderlijke omroepen prevaleert bij dit soort voorstellen duidelijk boven het belang van de hele publieke omroep.''