Klucht zoals klucht bedoeld is

Twee jongeheren van goeden huize wensen twee jongedames hun liefde te betuigen, maar nette meisjes gaan natuurlijk niet zomaar zonder chaperonne op zo'n uitnodiging in. Goed dat een van de jongens juist zijn tante op bezoek krijgt. Maar als zij opeens afzegt, moet iemand anders zich als tante vermommen – en dan begint de mallemolen, die De tante van Charlie tot een ware kluchtklassieker heeft gemaakt.

Charley's aunt dateert uit 1892, toen Engeland zich nog aan de Victoriaanse etiquette te houden had, maar is in de nieuwe productie van V&V Entertainment overgeplaatst naar de roaring twenties – wat de noodzaak van tantes aanwezigheid niet aantast – en door hoofdrolspeler Jon van Eerd vaardig vernederlandst. Nu bloeit de liefde op tussen een jongen Van Aerdenhout en een meisje Heemstede. Er is een elegant art deco-decor verrezen en de kostumering is navenant, met dophoedjes voor de deernen, een hockey-pullover en een kolonel in een drollenvanger.

Maar nog belangrijker is het mechanisme waarmee de misverstanden op gang worden gebracht. Acht jaar geleden vertoonde het RO-theater een halfslachtige modernisering, waarin Stefan de Walle wel een mooie neptante speelde. Nu heeft regisseur Andy Daal een versie gemaakt, die in volle vaart recht op het doel afgaat – en dat doel is de lach.

Alles draait in de hoogste versnelling, met Van Eerd als middelpunt. Eerst is hij de tussen lijdzaamheid en opstandigheid schakelende butler, en daarna de flamboyante tante die met een feilloze mimiek benarde blikken werpt naar de opdrachtgevers die hem deze travestie aandoen. Vincent Moes en Dieter Jansen geven overtuigende staaltjes van paniek ten beste, Huib Rooymans leeft zich uit in de kluchtkrampen van de kolonel en Pamela Tewes maakt grappig werk van de dame, die het hele kaartenhuis doet instorten.

Toneel met stemverheffing, kortom, waarin klucht wordt gespeeld zoals klucht is bedoeld.

Voorstelling: De tante van Charlie, van Brandon Thomas, door V&V Entertainment. Regie: Andy Daal. Gezien: 11/10 Schouwburg, Gouda. Tournee t/m 26/2. Inl. 0900-9203.

    • Henk van Gelder