Kleisterlee houdt ogen open

Kunnen topmannen van de grote Nederlandse bedrijven in het openbaar over de toekomst fantaseren? Teleac probeert het in zes afleveringen en de eerste keer mislukt het. Het ligt zowel aan de topman (Gerard Kleisterlee van Philips) als aan de interviewer die hem het vuur niet na aan de schenen legt.

De Teleacprogramma's gaan over onze welvaart in 2025. ,,2025, begin van de tweede gouden eeuw'', dreunt de schoolklas in de intro als laatste van het rijtje jaartallen waarin ook `1600, slag bij Nieuwpoort' nog te horen is.

Waar ziet Kleisterlee zijn Philips in 2025, als alle lichten op groen staan en hij zijn ogen sluit? Zo vraagt de interviewer het. Kleisterlee houdt zijn ogen open. ,,In 2025 heeft Philips een veel zwaardere positie in gezondheid en gezondheidszorg.'' En Philips zal dan veel groter zijn. Dat is de fantasie. En Philips is daar nu al mee bezig. Het heeft de laatste tijd zijn posities in de medische technologie versterkt. Europa vergrijst. In het ziekenhuis liggen is duur. Zieke mensen kunnen ook thuis zorg op afstand krijgen. De technologie draagt daaraan bij. Kleisterlee stelt dat voor een goede medische technologie samenwerking tussen elektrotechnische (Philips), farmaceutische en de voedingsindustrie nodig is. Want ,,je kunt al vroeg in je DNA zien voor welke ziekten je gevoelig bent''.

Kleisterlee fantaseert samen met Pieter Winsemius, oud-minister van Milieu en nu hoogleraar management van duurzame ontwikkeling. ,,Ingenieurs, fysici en chemici, daar zijn er te weinig van'', deelt Kleisterlee de mening van iedereen die er al iets over heeft gezegd. En er moet positieve aandacht zijn voor Europa, ondernemerschap en goed onderwijs. Maar hoe?

Wat was het aardig geweest als Kleisterlee als producent van televisies en beeldschermen was aangesproken op Philips' lidmaatschap van het industrieel entertainmentcomplex dat kinderen oneindig vermaakt en ver weg houdt van zelf ontdekken en experimenteren. Was het programma niet spannender geworden als Kleisterlee was gevraagd hoe hij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zijn bedrijf vorm geeft? Wil hij de Nederlandse kinderen als consumerende, televisiekijkende vetklompjes op de bank? Of wil hij ingenieurs voor zijn Natlab? Had zulke vragen gesteld, dan hadden we vanavond leuke tv gehad.

Welvaart 2025, de fantasie van..., Teleac/NOT, Ned.1, 23.00-23.30u.