Iraaks tribunaal opent massagraf

Amerikaanse onderzoekers die het proces tegen de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein voorbereiden, hebben een massagraf geopend nabij het Noord-Iraakse dorp Hatra waar slachtoffers liggen begraven die zouden zijn vermoord door Iraakse troepen.

Het gaat om mogelijk driehonderd lijken, vermoedelijk allen Koerden die in de jaren tachtig zijn vermoord. In één van de negen greppels die geopend zijn liggen alleen vrouwen en kinderen. Volgens de onderzoekers zijn bij het openen van het graf onder andere de stoffelijke resten zichtbaar geworden van een vrouw met een foetus in haar buik en kinderen waarvan zichtbaar is dat zij speelgoed vasthouden. De foetus is in het achterhoofd geschoten, de vrouw in haar gezicht.

Volgens Greg Kehoe, een Amerikaan die deel uitmaakt van het Iraqi Special Tribunal (IST), dat Saddam en de andere gevangengenomen leden van het Iraakse regime moet berechten, zijn inmiddels 120 lichamen opgegraven. Maar forensisch onderzoek verloopt traag, aldus Kehoe, door een gebrek aan fondsen. Bovendien weigeren Europese teams die in Bosnië hebben gewerkt, medewerking te verlenen uit zorg over de mogelijkheid dat Saddam de doodstraf krijgt. Kehoe heeft vijf jaar lang massagraven onderzocht in de Balkan. Het zou de eerste keer zijn dat het IST forensisch onderzoek heeft verricht in de zaak tegen Saddam.

De Amerikaanse luchtmacht onderwijl is een luchtoffensief begonnen in het grensgebied met Syrië tegen de sunnitische verzetshaarden die zich daar bevinden. Iraakse militairen zijn met hulp van Amerikaanse militairen het opstandige gebied in getrokken in een poging de rust te herstellen.

Op verscheidene plaatsen in Irak is het geweld weer opgelaaid. Zo zijn nieuwe gevechten uitgebroken in Falluja, veertig kilometer ten westen van Bagdad, maar ook in het noorden richting de Syrische grensstad Qaim. De zwaarste gevechten hadden plaats in Hit, ten noordwesten van Bagdad.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben Amerikaanse troepen pogingen ondernomen om de eind vorige week vermoorde Britse gijzelaar Kenneth Bigley uit handen van zijn Iraakse gijzelnemers te bevrijden. Daarbij zouden special forces naar aanleiding van gerichte tips naar een locatie in Bagdad zijn gestuurd waarvan werd vermoed dat Bigley daar werd vastgehouden. Maar bij die actie werden Bigley en zijn ontvoerders niet gevonden. Alle drie de gijzelaars, twee Amerikanen en een Brit, werden uiteindelijk vermoord.