Illegale handel `Da Vinci Code' bloeit in Zuid-Amerika

In Latijns Amerika worden op grote schaal illegale kopieën verspreid van Dan Browns bestseller De Da Vinci Code. Uitgevers en boekhandels blijven daardoor zitten met onverkoopbare oplagen. Volgens een woordvoerster van de Mexicaanse uitgeverij Umbriel-Urano, die de rechten voor Latijns Amerika heeft verworven, is dit boek het meest gekopieerde uit de recente boekgeschiedenis. In de straten van Mexico-Stad worden illegale kopieën – van uitstekende kwaliteit – van de thriller van de Amerikaanse schrijver aangeboden voor 100 pesos (iets meer dan 7 euro). De boekhandel vraagt er drie keer zo veel voor: 285 pesos (21 euro). Sins maart 2003 zijn van het boek wereldwijd 15 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 1,5 miljoen in het Spaans. In Latijns Amerika is het in een oplage verschenen van twee miljoen exemplaren, waarvan 600.000 zijn verkocht. Het boek kreeg felle kritiek van de rooms-katholieke kerk, onder meer omdat erin wordt gesuggereerd dat Maria Magdalena en Jezus getrouwd waren en kinderen hadden.