Hockeycoach begint het somber in te zien

Eén ding is zeker: hij begeleidt `zijn' Nederlandse hockeysters volgende maand bij het toernooi om de Champions Trophy in Argentinië. Maar is Marc Lammers volgend jaar nog bondscoach van de ploeg, die twee maanden geleden de zilveren medaille won bij de Olympische Spelen in Athene? ,,Ik begin het langzamerhand somber in te zien'', verzucht de 35-jarige coach uit Rosmalen.

Al weken slepen de onderhandelingen met de hockeybond zich voort. Lammers wil graag verder, maar niet tegen elke prijs. ,,Hoewel ik de voorkeur geef aan een hernieuwde vierjarige verbintenis, ben ik best bereid akkoord te gaan met een tweejarig contract. Maar daar zit een afbreukrisico in, en dat wil ik gecompenseerd zien.'' Kortom? ,,We hebben een financieel verschil van inzicht.''

Op die lezing valt niets af te dingen, beaamt bondsdirecteur Johan Wakkie. Maar hij heeft goede hoop dat beide partijen alsnog tot een bevredigende oplossing komen. ,,We zijn middenin een zakelijke bespreking, zoals dat heet. Mijn inschatting is dat we er de komende dagen wel uitkomen.''

Lammers zegt dat slechts te kunnen hopen. ,,Ik had tot een paar dagen terug de indruk dat we tot overeenstemming zouden komen. Sommige media hebben al gemeld dat ik blijf. Maar zoals de kaarten nu geschud zijn, is dat nog maar de vraag.''

De oud-speler van Oranje Zwart en Den Bosch herkent zich maar al te goed in de hartenkreet, die de nieuwe technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, Charles van Commenée, gisteren uitte bij diens presentatie. ,,Charles is van mening dat de positie van coaches verbeterd moet worden, omdat ze nog maar al te vaak sluitpost op de begroting zijn. In die woorden kan ik mij vinden'', aldus Lammers.

Absurde eisen beweert de coach niet te stellen. ,,Kijk, ik heb een gezin; een vrouw en twee kinderen. Toen we vier jaar geleden terug uit Spanje kwamen, heb ik financieel water bij de wijn gedaan. Maar ik wilde graag en vond dat ik in mezelf moest investeren. Nu zijn we vier jaar verder, hebben we sportief gezien aan de doelstellingen (Europese titel, tweede bij zowel WK als Olympische Spelen, red.) voldaan, en dan mag daar best wat tegenover staan.''

Of hij nu blijft of niet, zeker is dat de bezem door de begeleidingsstaf van de vrouwenploeg gaat. Lammers: ,,Niet omdat de kwaliteit van de mensen te wensen overlaat, maar omdat het goed is af en toe nieuwe gezichten in te passen.''