Het beeld

Voor de plaatjes van de dag zorgde de comeback in het Amsterdamse Nieuwe de la Mar Theater van het duo Liesbeth List (62) en Ramses Shaffy (71). De `uit de as verrezen' nummer 99 op de lijst van Grootste Nederlanders trotseerde de geest van Korsakov en bleek de teksten van zijn grootste hits niet te zijn vergeten. Elk journaalbulletin van NOS en RTL had weer andere opnamen van repetities, slotapplaus, interviews en bezoekers. Albert Verlinde, organisator van de historische reeks van vier reünieconcerten en impresario van La List, belooft vanavond in RTL Boulevard een – verre van exclusieve – reportage van het evenement. Wij zullen dóórgáán! Waarom werd er eigenlijk geen rechtstreeks verslag van dit miraculeuze optreden uitgezonden?

Zo mogelijk nog verrassender was het openbare debuut als duo van twee generatiegenoten van List en Shaffy bij Barend & Van Dorp. De pre-babyboomers Jeltje van Nieuwenhoven (61) en Hans Dorrestijn (64) zaten toevallig samen als gasten van dezelfde talkshow aan tafel, maar bleken elkaar te kennen uit het café. Het scheidende Kamerlid en de bejubelde cabaretier lijken beiden als laatbloeiers recentelijk te toppen in hun carrière. Nu staken ze elkaar aan in een hilarische beschouwing over frikadellen, nachtelijke vreetpartijen en onstilbare behoefte aan bevestiging. Jan Mulder, qua sociale oriëntatie en gevoel voor humor zichtbaar afgestemd op dezelfde golflengte, stookte het vuurtje verder op en viel in met verslagen van potjes thee, vijf minuten gekookte eitjes na de seks en automatiekbezoek na een stevig avondje drinken. Drie laconieke en taalgevoelige zwaargewichten verbaal aan het jammen in een live televisieprogramma over een cruciaal onderwerp als eten in de nacht, zó goed op dreef was Barend & Van Dorp dit seizoen nog niet eerder. De officiële gastheren liepen de gasten bijna voor de voeten.

Jongeren moeten er gek van worden, die dominantie van de 60-plussers op televisie. Maar van Shaffy en List houden ze wel, ook om zo nog te kunnen meegenieten van `de jaren zestig'. In Andere tijden maakte een zeer geslaagde aflevering van samensteller Yaèl Koren en researcher Karin van den Born duidelijk hoe lang dat geleden is. Op ongehuwde moeders werd tussen 1956, toen de Adoptiewet werd aangenomen, en rond 1970 grote druk uitgeoefend om afstand te doen van hun kind. Dat was voor iedereen beter: het kind kon opgroeien in een kinderloos adoptiegezin en de gevallen vrouw kon zonder schande een nieuw leven beginnen. Rationeel, maakbaar en dus totaal verkeerd, zo bleek uit de verhalen van drie van de ongeveer 25.000 afstandsmoeders. Begin jaren zeventig was het ineens geen schande meer om alleen een kind te krijgen en op te voeden. Of zoals presentator Hans Goedkoop het samenvatte: ,,De oplossing van het probleem was er geen probleem meer van te maken.'' Zo zal het ook gaan met moslims die niet weten hoe het hoort in Nederland. Kijk maar hoe de blanke moraal van 35 jaar geleden lijkt op de huidige reacties van zwarte scholen op een homoblaadje.