Duitsland wijst `kalief' Kaplan uit naar Turkije

De Turkse moslim-extremist Metin Kaplan is gisteravond door de Duitse politie op een vliegtuig naar Turkije gezet, nadat een rechtbank het groene licht had gegeven voor zijn uitlevering.

Minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily (SPD), omschreef de uitwijzing van de man die zich de ,,Kalief van Keulen'' noemde, gisteravond als een ,,symbool van een weerbare democratie''. Het was Schily een doorn in het oog dat Duitse rechters de uitwijzing van Kaplan aan Turkije keer op keer blokkeerden omdat zijn grondrechten er niet gewaarborgd zouden zijn. De terugkeer van Kaplan is een groot succes voor de Turkse autoriteiten, die de afgelopen jaren, mede onder druk van `Brussel' een flink aantal hervormingen hebben doorgevoerd.

In Turkije staat Kaplan een proces wegens hoogverraad te wachten omdat hij eind jaren negentig een aanslag voorbereid zou hebben.

Kaplan (51) stond te boek als een van de gevaarlijkste haatpredikers in Duitsland. Hij gaf jarenlang leiding aan de inmiddels verboden `Kalifaatstaat', een organisatie met 1.100 leden die vanuit Duitsland ijverde voor de vestiging van een religieus bewind in Turkije. In 1996 riep Kaplan op tot het vermoorden van zijn concurrent in Berlijn, de `tegenkalief' Ibrahim Sofu. Een jaar later werd Sofu door onbekenden doodgeschoten. Kaplan werd daarop veroordeeld tot vier jaar cel wegens het aanzetten tot een strafbaar feit en kwam in het voorjaar van 2003 vrij. De Duitse autoriteiten probeerden de omstreden prediker vervolgens uit te leveren aan Turkije. In talloze rechtszaken wist Kaplan uitzetting evenwel te voorkomen. Nadat de stad Keulen in mei van een administratieve rechtbank toestemming kreeg om Kaplan uit te wijzen, werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Toen de politie hem wilde arresteren was Kaplan ondergedoken.

Gisteren oordeelde een rechter in Keulen dat Kaplan uitgeleverd mag worden, hoewel zijn hoger beroep nog loopt. Kaplan werd vervolgens in een internetcafé gearresteerd en op een speciaal gecharterd vliegtuig naar Istanbul gezet.

Schily zei er niet aan te twijfelen dat Kaplan kan rekenen op een fair proces. De Turkse regering heeft de Duitse regering laten weten daarvoor borg te zullen staan. ,,Ik ben ervan overtuigd dat men die garanties ook gestand zal doen.''