Denk aan uw kinderen. Boehhhhhh

Waarnemend minister-president Zalm sprak gistermiddag vanaf de trap van het Rotterdamse beursgebouw onverwacht een vakbondsdemonstratie toe. ,,Ik geloof niet dat ik ze heb overtuigd.''

Waarnemend minister-president Gerrit Zalm (VVD) sprak gistermiddag vanaf de trappen van het Rotterdamse beursgebouw voor het eerst in zijn carrière een vakbondsdemonstratie toe. Hij staat boven, zij staan op straat. De sfeer is wat gespannen. Zalms gulle lach ontbreekt. Hij praat in strakke, afgemeten zinnen.

,,Er zijn plannen om mij te gijzelen'', had de minister even daarvoor gezegd tijdens het Nationaal Pensioendebat, een bijeenkomst met banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Hij vroeg om de persoonlijke garantie van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal voor zijn veiligheid. Maar De Waal was er nog niet. Hij zat vast in een file.

Vanaf de rechterflank in de zaal komt redding. Twee FNV'ers staan op; een van hen roept: `Wij beschermen u.' Hij draagt een zwarte trui met witte letters: Proud to be a FNV'er. Dat aanbod is voor Zalm voldoende. Hij gaat naar buiten om de demonstranten de plannen van het kabinet voor VUT en prepensioen nog eens uit te leggen.

Buiten vormen zich als vanzelf meerdere ringen om de minister. De eerste ring bestaat uit enkele veiligheidsmensen en medewerkers. Daaromheen staat de beloofde ad hoc veiligheidsdienst van FNV'ers. Daartussendoor verdringen zich fotografen en tv-ploegen. Onderaan de trap staat een kordon van zeker tien geuniformeerde agenten. Zo'n 70 FNV- en CNV-demonstranten staan beneden. Tekst op een spandoek: `Wij kunnen ons nu al geen Zalm meer veroorloven'.

,,Hartelijk dank dat u mij uitgenodigd hebt'', begint Zalm. Hij vertelt wat het kabinet niet gaat doen. Geen verlaging van de AOW. Opgebouwde prepensioenrechten worden niet afgepakt. Er komt geen verplichte 40-urige werkweek. ,,Dat moeten de vakbonden zelf onderhandelen.''

,,Leugenaar'', roept een man beneden.

,,Straks zijn er meer dan 4 miljoen 65-plussers. Wij vragen enorme offers aan de jongere generatie. Het kan niet zo zijn dat we straks twee miljoen mensen in een of andere uitkeringsregeling hebben. U moet met zijn allen aan u zelf denken, maar ook aan uw kinderen.''

Boeehhhh, reageren de demonstranten.

Gastheer Frans Szablewski, onderhandelaar in de metaalsector voor FNV Bondgenoten, verhaalt van een gesprek met zijn drie kinderen. Met zijn goedmoedige toon poogt hij het ijs te breken. Zalm heeft vijf kinderen. De Waal twee. ,,Elke generatie zorgt voor de generatie daarna'', vat Szablewski het gesprek met zijn kinderen samen.

,,Zijn jullie bereid dat ook te doen?'' vraagt hij het publiek. Jaahhhaaa! ,,Hoe willen jullie dat regelen?'' Collectieffff!

,,Ik ben het ermee eens dat jongeren solidair moeten zijn met echte ouderen, met de 65-plussers'', antwoordt Zalm. ,,Maar wie eerder wil stoppen met werken moet dat zelf regelen. De kosten van de gezondheidszorg straks komen ook nog eens bovenop de schuldenberg die wij achterlaten.'' Het is de enige keer dat Zalm naar de staatsschuld verwijst, die in één generatie afgelost moet worden om financiële ruimte te scheppen voor oplopende vergrijzingskosten. In deze kabinetsperiode wordt niet één euro afgelost, zoals de prognoses nu zijn.

Zalm verdedigt, demonstranten vallen aan. Met woorden. ,,Opstappen!'' Als Szablweski aan het publiek vraagt of iemand nog een dringende vraag heeft, komt een man naar voren, maar de agenten laten hem niet door. Of de minister maar direct wil aftreden. ,,Ik denk niet dat het antwoord ja zal zijn, maar ik zal het toch even vragen'', zegt Szablweski. Nee, Zalm treedt niet af. Zalm loopt de trap weer op, draait zich bovenaan om en zwaait naar het publiek. Zichtbaar opgelucht staat hij later veilig in de hal.

Hoe ging het?

Zalm: ,,Het waren wel wat minder mensen dan op het Museumplein. Ik geloof niet dat ik ze heb overtuigd.''

Heeft u wel eens eerder een vakbondsdemonstratie toegesproken?

De minister oogt verrast. ,,Nee''

U had nogal wat kritiek op de vakbonden en hun voorlichting. Blijft u AbvaKabo/FNV-lid?

,,Ja hoor.''

Buiten rollen de vakbondsmensen hun spullen op. ,,Die gijzeling? Dat is echt onzin'', zegt Szablewski. ,,Leden van de bond laten wij niks overkomen.''