Crucell profiteert van tekort in VS

Biotechnologiebedrijf Crucell heeft in het derde kwartaal een omzet gehaald van 4,1 miljoen euro. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Crucell heeft dit jaar meer licenties afgesloten met partners die gebruik willen maken van Crucells technologie om vaccins en medicijnen te maken. Zo sloot het Leidse bedrijf begin dit jaar een overeenkomst met vaccinproducent Aventis Pasteur voor de gezamenlijke productie van een griepvaccin.

Hoewel dat vaccin pas in 2008 op de markt wordt verwacht, kwam het vorige week in het nieuws. In Amerika wordt de komende maanden een tekort aan griepvaccin verwacht doordat vaccinmaker Chiron geen toestemming heeft gekregen om zijn griepvaccin, dat was besteld door de Amerikaanse autoriteiten, op de Amerikaanse markt te brengen. Er waren onregelmatigheden ontdekt in de fabriek waar het vaccin werd geproduceerd. Volgens een analistenrapport van zakenbank Kempen & Co kijken vaccinmakers nu of ze nieuwe, veiliger technieken kunnen gebruiken voor de productie van griepvaccin. Crucell kan daarvan profiteren met zijn technologie en zijn samenwerking met Aventis Pasteur, dat wereldwijd marktleider is op dit gebied. ,,We bekijken nu waar we ons programma kunnen versnellen'', aldus de woordvoerster van Crucell.

Het bedrijf heeft zijn ontwikkelingskosten weten te drukken omdat sommige kosten zijn overgenomen door partners. Daardoor zal de cash burn voor dit jaar dalen van de verwachte 20 miljoen euro naar zo'n 13 miljoen euro. Crucell heeft nog ruim 80 miljoen euro over van de 144 miljoen euro die het vier jaar geleden bij zijn beursgang ophaalde. De koers aan de Amsterdamse beurs bedroeg destijds 15 euro, maar daalde naar crica 2 euro in 2003. Inmiddels is de koers weer gestegen naar 7 euro.

Crucell leed in het derde kwartaal een verlies van 5,5 miljoen euro, een daling van 20 procent vergeleken met vorig jaar. Over de eerste negen maanden bedroeg het verlies 14,6 miljoen euro, terwijl dat vorig jaar 17 miljoen euro was.