Bioscopen weren mobieltjes

In Franse bioscopen en theaters kan niet meer mobiel getelefoneerd worden. Om het hinderlijke gepraat en gepiep tegen te gaan heeft de Franse regering toestemming gegeven apparatuur te installeren die de signalen voor mobiele telefonie verstoort. Alleen in noodgevallen kunnen bezoekers hun telefoon gebruiken om, buiten de zaal, te bellen.

Jean Labbe, voorzitter van de Nationale Federatie van Franse Bioscopen, zei gisteren dat de maatregel genomen is op uitdrukkelijk verzoek van de bioscopen. Volgens hem hebben Franse bioscopen de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om het comfort te verbeteren. ,,De toestemming om signaalblokkers te gebruiken is de kers op de taart'', aldus Labbe.

Vorig jaar nog probeerden bioscoopeigenaren in Dublin vergelijkbare maatregelen te nemen. Zij kregen toen te horen dat het onwettig was om signaalverstoorders te installeren, en dat boetes konden oplopen tot 25 duizend euro.

Deze maand riep acteur Kevin Spacey het Old Vic theater uit tot `mobielvrije zone' voor de duur dat hij er artistiek directeur is.