Bicepshoofden

Wie El Cid niet al kent, zal enige moeite hebben in deze tekenfilm te komen. El Cid is een edelman uit de elfde eeuw die verbannen wordt uit Castilië en het opneemt tegen de Moren, die Spanje geheel willen veroveren. In 1961 werd er een Hollywoodfilm over hem gemaakt, met Charlton Heston en Sophia Loren. Nu is er een Spaanse tekenfilm. In deze El Cid, de legende, zien alle mannelijke hoofdpersonen eruit alsof ze geparodieerd worden. Hun hoofden lijken ongeveer net zo klein als hun bicepsen groot. Landschappen en kastelen zijn daarentegen mooi getekend, in een soort semi-middeleeuwse miniaturenstijl. Net als in een Disneyfilm zorgen enkele dieren voor een komische noot, net zoals ook de vrouwelijke hoofdpersoon haar mannetje staat. Om van de film iets minder een strijd van christenen tegen Moren te maken heeft de Spaanse held een Moorse vriend gekregen.

El Cid, de legende. Regie: Jose Pozo. In: 24 bioscopen.