Bezwaar Van der Hoeven tegen dagvaarding verworpen

Voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven zal in de boekhoudfraudezaak rond het supermarktconcern niet buiten vervolging worden gesteld. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanmiddag besloten. Van der Hoeven had bezwaar gemaakt tegen zijn dagvaarding. Dat bezwaar werd vanmorgen in een besloten zitting behandeld.

Voorafgaand aan deze bijeenkomst gaf de oud-Ahold-topman een persbericht uit waarin hij aangeeft waarom de rechtbank hem buiten vervolging moet stellen. Volgens zijn raadslieden is het dossier van het openbaar ministerie (OM) ,,eenzijdig en incompleet''. Van der Hoeven stelt dat hij niet betrokken was bij het valselijk opstellen van zogenoemde 'side letters', de geheime contracten waar de Ahold-zaak juridisch om draait. In deze side letters werden tegenovergestelde posities verkondigd over Aholds zeggenschap in verschillende buitenlandse joint ventures, waaronder het Scandinavische ICA.

Ahold, in Nederland eigenaar van Albert Heijn en de Etos, deed voor de buitenwereld voorkomen alsof zij de baas was in deze joint ventures, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Een side letter die dat bevestigde werd verborgen gehouden voor accountant Deloitte. In zijn persverklaring zegt Van der Hoeven dat Deloitte, ondanks hun kennis van de side letters, het er toch mee eens was dat ICA volledig in de boeken werd meegeteld. Daarmee doelt Van der Hoeven op onderhandelingen die de accountant met Ahold voerde over ICA toen de gewraakte side letters bekend werden. Deloitte trok uiteindelijk echter alle goedkeurende verklaringen in over Aholds methode om de omzet te tellen, toen bleek dat er naast ICA nog drie side letters bestonden.

Behalve Van der Hoeven zijn ook de oud-bestuurders Meurs, Andreae en Fahlin van Ahold gedagvaard.

www.nrc.nl dossier Ahold