`Betere procedures bij rampen'

Minister Donner (Justitie) gaat de procedures voor interne communicatie bij rampenalarm aanpassen naar aanleiding van een noodlanding van een vliegtuig op Schiphol.

Volgens Donner was iedereen die gewaarschuwd moest worden, gewaarschuwd. Maar ,,op het punt van voorlichting is iets misgegaan'', zei hij gisteren in de Tweede Kamer.

Vorige week uitten rampenbestrijders in Noord-Holland kritiek over de manier waarop zij op de hoogte waren gebracht over de noodlanding van een British Airways-toestel waar mogelijk een bom aan boord was. Volgens commissaris van de koningin Borghouts had Donner wel de hulpdiensten op Schiphol op de hoogte gebracht, maar werd de provincie pas ingelicht nadat de marechaussee de melding had afgehandeld.

Donner ontkende dit gisteren. Borghouts' piketambtenaar was tien minuten voordat het vliegtuig landde, op de hoogte gebracht. ,,Wij kunnen niet heel bestuurlijk Nederland opbellen in de korte tijd dat een vliegtuig boven Nederland hangt.''

Het is volgens Donner een misverstand dat hij bij terreurdreiging altijd verantwoordelijk is. Justitie hoefde alleen de marechaussee in te lichten en deed dat ook, Binnenlandse Zaken belde met de andere autoriteiten die per se op de hoogte moesten zijn. De brandweer zat daar niet tussen, omdat dat niet nodig was, aldus Donner.