Actieheld

Met de verfilming van Mike Mignola's Dark Horse-comic Hellboy kan weer een film worden toegevoegd aan het rijtje stripverfilmingen waarin bovennatuurlijke actiehelden een hoofdrol spelen. In Hellboy is dat Hellboy die als kind door een telekinetische poort van de hel naar de aarde werd getransporteerd door de nazi's. Hun wanhopige poging om de oorlog te winnen door de Russische monnik Raspoetin via zwarte magie duistere krachten aan te spreken mislukt, waarna Hellboy wordt geadopteerd door de wat zonderlinge professor Broom van het geheime FBI-bureau voor paranormaal onderzoek. Hellboy heeft afgevijlde hoorns, een stenen hand en een vuurvaste, rode huid. Daarmee gaat hij allerlei gespuis te lijf, wat leidt tot vele achtervolgingen en gevechten die steevast gepaard gaan met een vermoeiende kwinkslag. Hellboy volgt het bekende patroon van de stripverfilming: veel actie, wat introspectieve momenten rond het gevoelsleven van de vermeend ijskoude held en hup, weer verder, de beuk erin.

Hellboy. Regie: Guillermo del Toro. Met: Ron Perlman, Selma Blair, John Hurt, Karel Roden. In: 34 bioscopen