Winnares van de Nobelprijs blijft bij aidstheorie

De Keniaanse onderminister voor Milieu Wangari Maathai blijft bij haar omstreden standpunt dat het aidsvirus in een Westers laboratorium is ontwikkeld ,,om het zwarte ras te verdelgen''. Ze zei dat tegen buitenlandse journalisten die haar kwamen spreken naar aanleiding van de Nobelprijs voor de Vrede die haar vorige week vrijdag werd toegekend. De milieuactiviste erkende dat ze geen enkele wetenschappelijk bewijs heeft voor haar stelling. Ze is gepromoveerd op veterinaire biologie.

De opvatting dat Westerse wetenschappers het aidsvirus in elkaar hebben gedraaid om de bevolkingsgroei in Afrika te beperken, is wijdverbreid op het zwarte continent. Zuid-Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben die opvatting eerder uitgesproken. Nigeriaanse parlementariërs hebben aangedrongen op een veroordeling van het `Westerse complot'.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees vrijdagmiddag als eerste op de omstreden opvattingen van de Nobelprijswinnares. Het ministerie feliciteerde de Keniaanse, maar haastte zich ook te verklaren dat er ,,belangrijke meningsverschillen'' bestonden tussen haar en Washington. ,,Ze heeft gezegd dat hiv/aids was uitgevonden als een biologisch wapen'', zei een woordvoerder. ,,Daar zijn wij het niet mee eens.''

,,Wees niet naïef'', had Maathai eind augustus in een interview met het Keniaanse dagblad East African Standard verklaard. ,,Aids is geen vloek van God om Afrikanen of zwarten te treffen. Het is een door kwaadaardige wetenschappers ontwikkeld instrument om ons aantal te beperken maar misschien komen we er wel nooit achter wie daar achter zitten.'' Toen buitenlandse journalisten haar na de bekendmaking van de Nobelprijs met die uitspraken confronteerden, zei ze dat het geen toeval was ,,dat wij zwarten veel massaler dan andere groepen'' aan aids overlijden. Van de 38 miljoen mensen die met het aidsvirus besmet zijn, wonen er 25 miljoen in Afrika. ,,Sommigen zeggen dat wij aids hebben gekregen via de apen maar dat betwijfel ik want wij hebben al sinds mensenheugenis contact met apen'', zei Maathai tegen de buitenlandse journalisten. ,,Anderen zeggen dat het een vloek van God is, maar dat kan het volgens mij niet zijn. (...) Waarom kijkt de rest van de wereld lijdzaam toe de Afrikanen bij bosjes sterven'', zei Maathai tegen de buitenlandse journalisten. ,,De rest van de wereld heeft ons in de steek gelaten.''