Werkgever maant Duitse regering koers te houden

Werkgeversvoorzitter Dieter Hundt vreest dat de hervorming van de Duitse welvaartsstaat tot stilstand is gekomen. Hij houdt er rekening mee dat de komende twee tot drie jaar geen vergaande maatregelen meer worden genomen.

Na een reeks noodzakelijke en veelbelovende initiatieven vaart de regering-Schröder de laatste maanden een zigzagkoers, aldus Hundt. ,,Een aantal hervormingen wordt nu al afgezwakt'', zei hij gisteren tijdens een ontmoeting met buitenlandse journalisten. ,,We bewegen ons eerder achteruit dan vooruit.''

Steeds opnieuw worden maatregelen die al besloten leken opnieuw ter discussie gesteld, zoals de aangekondigde derde fase van de verlaging van de inkomstenbelasting. Andere, dringend noodzakelijke ingrepen, in de gezondheidszorg of het pensioenstelsel, worden op de lange baan geschoven. De vurige wens van de werkgevers om de belastingen voor ondernemingen – nu 40 procent – te verlagen, worden door de regering niet serieus genomen.

Hundt voorziet dat de regering-Schröder in de komende twee jaar tot de verkiezingen voor de Bondsdag in 2006 ,,geen opvallende en ingrijpende maatregelen'' meer zal nemen. Het hervormingsproces dat na tien jaar eindelijk in gang was gezet is echter nog lang niet afgerond, stelt Hundt. ,,Er zijn nog talloze bouwputten.''

Het arbeidsrecht is volgens de voorzitter van de Bundesvereinigung Deutsche Arbeitgeberverbände (BDA) nog steeds te star. Zo remt de ontslagbescherming de schepping van nieuwe arbeidsplaatsen. De premies voor de gezondheidszorg zouden moeten dalen tot 12,6 procent. Ze zijn nu 14,1 procent. ,,Hier bestaat de dringende noodzaak om te handelen.''

Dankzij een aantal tijdelijke en eenmalige maatregelen stijgen de pensioenpremies dit jaar niet. Maar een echte hervorming van het stelsel blijft uit. De Pflegeversicherung (Duitse AWBZ) kampt dit jaar met een tekort van hoogstwaarschijnlijk 1 miljard euro. De fondsen hebben een reserve van 2 miljard, die zijn over twee jaar op. ,,Het is niet serieus om veranderingen voor je uit te schuiven.''

De Duitse economie laat na drie jaar stagnatie dit jaar eindelijk weer een bescheiden groei zien. De meeste prognoses voorzien 1,7 of 1,8 procent groei voor 2004.

    • Michel Kerres