Vraagtekens over rol Ben Komproe

Gisteren overleed Ben Komproe, na een zware maagbloeding. Zijn rol bij fraudepraktijken zal nu niet geheel worden opgehelderd. Was hij slachtoffer of deed hij vrijwillig mee?

Was oud-minister van Justitie, Ben Komproe, slachtoffer van partijgenoten en criminelen of was hij vrijwillig betrokken bij fraudepraktijken? Na zijn overlijden, gisteren in het Sint Elisabeth Hospitaal in Willemstad, zal dat nooit meer helemaal worden opgehelderd. Het openbaar ministerie kan zijn strafzaak niet meer voor de rechter brengen.

Zijn overlijden zal de komende tijd wel de nodige impact hebben op het politieke klimaat op Curaçao. Zijn eigen partij, de Frente Obrero i Liberashon (FOL), eiste gisteren na zijn overlijden al onafhankelijk onderzoek naar zijn dood. Als blijkt dat er tijdens het gevangenschap van Komproe medische inschattingsfouten zijn gemaakt, zal dat de huidige minister van Justitie, Ribeiro, ernstig in verlegenheid brengen.

Komproe trad in juli vorig jaar aan als premier. FOL-leider Anthony Godett was eigenlijk de logische kandidaat, maar tegen hem liep een strafrechtelijk onderzoek. Komproe had maar kort de formele leiding van het kabinet in handen.

Nadat enkele weken later de zus van Godett, Mirna Louisa-Godett, als premier was beëdigd, werd Komproe minister van Justitie. Komproe zelf stak indertijd zijn bewondering voor Anthony Godett niet onder stoelen of banken. Hij was persoonlijk betrokken geweest bij de `zwarte opstand' van 1969 waarbij Godetts vader, Wilson `papa' Godett, de leiding had.

Maar al snel na zijn aantreden op het ministerie van Justitie kwam hij in aanvaring met zijn eigen partij omdat hij te weinig zou hebben ondernomen om lopende strafzaken te staken tegen kopstukken van de FOL, zoals Anthony Godett zelf en partijadviseur Nelson Monte.

Intern heeft Komproe eind vorig jaar aangegeven dat die aanvaringen ook gepaard gingen met dreigingen met fysiek geweld. Voormalig premier Mirna Louisa-Godett liet bij haar aftreden in mei dit jaar ook doorschemeren dat Komproe mogelijk speelbal van zijn omgeving was. ,,Komproe had vertrouwen in zijn team, maar dat team bleek onbetrouwbaar'', zei ze tegenover het persbureau ANP.

Het kabinet van Louisa-Godett regeerde negen maanden. Al snel ontpopten enkele kopstukken van de FOL, aldus bronnen bij justitie, zich tot een faciliterende organisatie voor de georganiseerde criminaliteit. Nelson Monte zat weliswaar in voorarrest, maar had vanuit de gevangenis wel de touwtjes in handen bij de formatie en het beleid van het door de FOL gedomineerde kabinet. In de daarop volgende maanden werd het justitie duidelijk dat partijkopstukken hun posities misbruikten voor allerlei criminele activiteiten.

Komproe zou vanuit de gevangenis zijn aangestuurd via illegaal binnengesmokkelde laptops en mobiele telefoons. Op grote schaal kregen illegale Zuid-Amerikaanse prostituees verblijfsvergunningen. Ze beschikten over een door Komproe ondertekende `vrijbrief', waarmee ze aan de slag konden in het grootste openluchtbordeel van Curaçao, Campo Allegre. Het openbaar ministerie deed in mei dit jaar huiszoekingen in de cel van Monte en bij de eigenaren van het bordeel. Een week later volgden huiszoekingen bij Komproe zelf en zijn ambtelijk adviseur.

Vorige maand pakte justitie ook Anthony Godett op vanwege dezelfde feiten. En twee weken geleden was het de beurt aan zus Mirna. Beiden worden verdacht van het medeplegen van valsheid in geschrifte, het aannemen van steekpenningen en deelname aan een criminele organisatie.

Op de Antillen zelf was Komproe in het politieke circuit tot zijn aantreden als informateur, vorig jaar, een onopvallende figuur. Bij de eilandsverkiezingen van 2003 stond hij vijfde op de lijst van de FOL. In 1999 stond hij bij de verkiezingen op de vijftiende plaats.