VPRO brengt tv-drama over Zorreguieta

De VPRO brengt komend voorjaar een tv-drama over de kwestie rond Jorge Zorreguieta, de omstreden vader van prinses Máxima. Zorreguieta vormde in 2001 het middelpunt van een verhitte controverse over het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima, wegens zijn ministerschap tijdens de Vuile Oorlog in het Argentinië van de jaren zeventig. De dramaserie, De kroon, concentreert zich op de ontmoeting van Zorreguieta met minister van staat Max van der Stoel, die hem namens de Nederlandse regering overreedde om niet naar het huwelijk van zijn dochter te komen. De serie is geschreven door Ger Beukenkamp en geregiseerd door Peter de Baan, die eerder de series Klem in de draaideur en Retour Den Haag maakten, ook gebaseerd op de recente politieke geschiedenis. Van der Stoel wordt gespeeld door Eric van der Donk (Oud Geld), Zorreguieta door de Spaanse acteur Simón Andreu, oud-premier Wim Kok door Bram van der Vlugt (Sinterklaas), en prins Willem-Alexander door Roef Ragas (Grijpstra en De Gier). Prinses Máxima wordt gespeeld door Hadewych Minis (Phileine zegt sorry), die hiervoor een spoedcursus Spaans met een Argentijns accent volgde.