Veldhuis wint wereldtitel op 50 meter vrij

Marleen Veldhuis heeft afgelopen nacht, op de slotdag van de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter) in het Amerikaanse Indianapolis, de gouden medaille gewonnen op de 50 meter vrije slag.

De 25-jarige zwemster uit Borne, lid van Topzwemmen Amsterdam (TZA), treedt daarmee in de voetsporen van Inge de Bruijn, de gelauwerde en inmiddels 31-jarige routinier uit Barendrecht die zich vijf jaar geleden in Hongkong op hetzelfde onderdeel liet kronen tot wereldkampioene.

Veldhuis tikte op het korte, explosieve nummer aan in een tijd van 24,41. Veldhuis, met de tweede tijd doorgedrongen tot de finale, kwam in de eindstrijd als laatste van het startblok. Toch was ze de Australische Lisbeth Lenton (zilver) en de Zweedse wereldrecordhoudster Thérèse Alshammar (brons) te snel af. Veldhuis won zondag al de bronzen medaille op de klassieke sprintafstand, de 100 meter vrije slag.

,,Ontzettend gaaf en cool'', jubelde de studente technische bedrijfskunde na haar `gouden race' tegenover het ANP. ,,In dit veld hadden we allemaal de kans om te winnen. Het is heel mooi dat het mij is gelukt. Na de toch wat teleurstellende Spelen is het zo lekker om hier goud te pakken.''

Veldhuis won in Athene weliswaar de bronzen medaille met de estafetteploeg op de 4x100 vrij, maar individueel wist ze geen finales te halen. ,,Ik kan het blijkbaar nog. Dit geeft echt heel veel vertrouwen. Het was zo leuk en relaxed om hier te zwemmen, daar voel ik me blijkbaar toch het beste bij. Een beetje spanning heb je altijd nodig, maar in Athene was het extreem. Dat heeft me absoluut belemmerd.''

Brooke Hanson behaalde in Indianapolis een recordaantal gouden medailles. Met haar eerste plaats op de 200 school bracht de Australische haar verzameling op zes. Nooit eerder wist een zwemmer zoveel plakken te winnen bij een mondiaal toernooi in een (niet-olympisch) 25-meterbad.

Gastland Amerika verbeterde op de slotdag het wereldrecord op de 4x100 meter wisselslag. De nieuwe toptijd, neergezet door het kwartet Peirsol/Hansen/Crocker/Lezak, staat nu op 3.25,09. Dat betekent een verbetering met 0,29 seconden. De Amerikaanse ploeg werd ook zonder het geblesseerde fenomeen Michael Phelps (teruggetrokken met rugklachten na zijn zege op de 200 vrij) de onbetwiste winnaar van het toernooi. In de tot zwemarena omgebouwde thuisbasis van de basketballers van de Indiana Pacers behaalde Team USA 21 keer goud, tienmaal zilver en tien keer brons.

Aaron Peirsol scherpte zijn eigen wereldrecord op de 200 meter rug aan tot 1.50,52 (was 1.50,64). De Amerikaan, in Indianapolis ook al winnaar van de 100 meter rug, bleef in de finale de Australiër Matt Welsh met 2,02 seconden voor.