Thriller Christie in strakke regie

Op de schoorsteenmantel stonden tien negerpoppetjes – en telkens als er één verdween, was er weer een moord gepleegd op een van de gasten in het landhuis op het onbewoonde eiland voor de kust van Devon. Maar de erven van Agatha Christie, de schrijfster van Ten little niggers, willen politiek-correct zijn. Ze hebben verboden dat het stuk nog ergens ter wereld die titel draagt. Het heet nu And then there were none. En in het Nederlands, net als in onze versie van het aftelrijmpje: En toen waren er nog maar...

De uit 1939 daterende thriller met de mysterieuze moordenaar wordt hier dit seizoen uitgebracht door het Thriller Theater, een nieuw toneelproductiebedrijf in de vrije sector. In een decor van traditionele snit, dat de sfeer oproept van een weelderige salon met sierlijke meubeltjes, beschilderde panelen en hoge vakwerkramen – en nu met tien kleine krijgertjes op de schoorsteenmantel. In de regie van Mette Bouhuijs banen tien acteurs van uiteenlopende makelij zich een weg door de intrige, die nog steeds nieuwsgierig maakt naar de ontknoping, maar intussen wel wat omslachtig is geworden. Vooral naar het slot toe heeft Christie heel wat uitleg nodig om de zaak bevredigend af te sluiten. En die langdradigheid kan ook door dit gezelschap niet volledig worden weggespeeld.

Bouhuijs heeft een strakke voorstelling gemaakt, met allerlei onheilspellende muziekjes en geluidseffecten. Dat werkt mooi, vooral als ze de spelers op zo'n moment roerloos stilzet of synchroon naar één kant laat kijken. Veel aandacht gaat uit naar Leonoor Pauw als een dominante dragonder met misprijzende mondhoeken. Cas Enklaar is een waardige rechter met duivelse trekjes, en Hugo Haenen en Sandra Mattie spelen knap de vermoorde onschuld. Maar niet alle tien weten ze zichzelf een houding te geven in deze gestileerde, droogkomische speelstijl. Zo vertoont Tom de Ket af en toe een assortiment aan uitvergrote Columbo-maniertjes, terwijl zijn cabaret-compagnon George van Houts goeddeels in een overmaat aan tics en krampen blijft steken.

Schilderachtig is het in elk geval wel, deze Tien kleine negertjes nog eens te zien. En ik bleef me, hoe dan ook, afvragen wie in vredesnaam de dader zou kunnen zijn.

Voorstelling: En toen waren er nog maar... van Agatha Christie. Gezien: 9/10 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 26/2. Inl. 0900 9203, www.thrillertheater.nl