Oliesubsidie zware last

OPEC-lid Indonesië is sinds begin dit jaar een netto-importeur van ruwe olie. Nu de olieprijs tot boven de 50 dollar is gestegen, dreigen de uitgaven aan binnenlandse brandstofsubsidies op te lopen tot 60 triljoen roepia (6 miljard euro). Dat is een ondraaglijke last voor de Indonesische begroting. De regering-Megawati heeft dit jaar, uit angst voor electorale schade, de brandstofprijzen niet verhoogd en speelt de zwartepiet nu door aan haar opvolger. ,,Deze kwestie moeten we onder ogen zien, want die gaat de hele natie aan'', zei de econoom Sofyan Djalil, die wordt getipt als minister in SBY's kabinet, deze week op de televisiezender Metro TV. ,,90 procent van de brandstofsubsidies komt ten goede aan bezitters van één of meer auto's. Eigenaren van Mercedessen en Jaguars hebben geen subsidie nodig, maar de minder draagkrachtigen hebben er wel recht op. Als we niets doen aan die subsidies, gaat de staat failliet. Communicatie is de sleutel. We moeten de bevolking ervan overtuigen dat dit een probleem is van ons allemaal. Als wij de corruptie hard aanpakken, zullen de Indonesiërs geloven dat de opbrengsten van een prijsverhoging niet verdwijnen in particuliere zakken, maar worden aangewend voor ons aller toekomst'', aldus Djalil.