Nutreco in problemen door snelle groei Noorse zalm

Zalmkweker en voerproducent Nutreco verwacht dit jaar, in tegenstelling tot eerdere berichten, toch een lager bedrijfsresultaat en `nettoresultaat' te behalen dan vorig jaar. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Nutreco, 's werelds grootste zalmkweker, wijt de tegenvallende resultaten aan overproductie van zalm in Noorwegen en Chili. Daardoor liggen de zalmprijzen laag. Ook de afzet van kippenvlees valt tegen. ,,Sinds de vogelpest vorig jaar is de vraag niet meer teruggekomen op het oude niveau'', aldus de woordvoerder van Nutreco.

Beleggers reageerden teleurgesteld. De koers van het aandeel Nutreco op de Amsterdamse beurs daalde vanochtend met 10 procent naar ruim 19 euro. Een maand geleden was de waarde van het aandeel nog ruim 27 euro. Sindsdien heeft het concern bekendgemaakt zijn viskwekerijen in een apart bedrijf onder te brengen, en zijn varkensslachterijen te verkopen.

Twee maanden geleden stelde Nutreco voor dit jaar nog een hogere winst en een hoger bedrijfsresultaat in het vooruitzicht, vergeleken met vorig jaar. Het bedrijf baseerde zich daarbij op een stijgende verkoop van veevoer in de Benelux en Spanje. Ook de zalmprijzen in Noorwegen verbeterden, nadat ze jarenlang op een laag niveau hadden gelegen.

In het afgelopen kwartaal zijn de zalmprijzen in Noorwegen toch weer met 20 procent gedaald ten opzichte van begin dit jaar. Nutreco wijt het onder meer aan de gunstige kweekomstandigheden in de zomermaanden. ,,Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een goeie waterstroming in de fjorden. Dat kan een groot effect hebben op het eetgedrag van de vissen'', aldus de woordvoerder van het bedrijf. Daardoor zijn volgens hem de zalmen sneller op slachtgewicht gekomen en is er meer vis op de markt gebracht.

Volgens de woordvoerder speelt het verder een rol dat de EU overweegt importregulerende maatregelen voor Noorse zalm af te kondigen. ,,Dat zorgt voor nervositeit in de markt, waardoor kwekers nu meer zalm afzetten.''

Gewoonlijk weet Nutreco nog enigszins te compenseren voor de overproductie van zalm, doordat het de verkoop van visvoer in zo'n situatie ziet stijgen. Maar de marges op voer zijn dit jaar kleiner dan vorig jaar, omdat steeds meer Noorse zalmkwekers krap bij kas komen te zitten.

In 2003 behaalde Nutreco een bedrijfsresultaat (vóór rente, belastingen en afschrijvingen) van 117,8 miljoen euro. Het `nettoresultaat' (vóór afschrijving van goodwill, concessies en niet-geconsolideerde deelnemingen) bedroeg 56 miljoen euro. Vorig jaar sloot het concern in Noorwegen een aantal zalmverwerkende fabrieken, waarbij honderden banen verdwenen. Ook een kippenslachterij in België ging dicht, wat 150 banen kostte. ,,We hebben vorig jaar veel gedaan aan kostenbeheersing, maar blijkbaar is het nog steeds onvoldoende'', aldus de woordvoerder.