NOC*NSF kiest voor onbuigzame Van Commenée

Charles van Commenée (46) treedt per 1 april in dienst als technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF. De atletiekcoach wordt de opvolger van Joop Alberda, die na twee olympiades zijn contract niet wil verlengen.

Van Commenée heeft lang getwijfeld of hij moest ingaan op de aanbieding, omdat hij de belangrijkste kandidaat was voor een soortgelijke, beleidsbepalende functie bij de Britse atletiekbond UKAthletics. Uiteindelijk koos hij voor zijn vaderland, omdat het een prestigieuze baan betreft en de bevoegdheden hem voldoende ruimte bieden zijn stempel op het beleid rond de Nederlandse olympische ploeg te drukken op weg naar de Spelen van Peking (2008).

Een van de redenen van NOC*NSF om voor Van Commenée te kiezen is zijn kennis van een individuele sport. De sportkoepel vond het om sport-strategische overwegingen van belang dat Alberda's opvolger niet opnieuw uit een teamsport zou voortkomen. Het moest iemand worden die vertrouwd is met `de cultuur van de individuele sporter'. Mede daarom was hockeycoach Roelant Oltmans de tweede keus.

Van Commenée kan als technisch directeur in Nederlandse dienst dichter bij de sport staan dan hij in de rol van performance director in Engeland had gekund. Bij de Spelen in Athene liet hij op dat punt geen misverstand bestaan: ,,Ik sta liever dicht bij de atleten. In Engeland ben je alleen met financiën en administratie bezig.''

Op de achtergrond speelde voor de vrijgezelle Amsterdammer mee, dat hij na vier jaar Groot-Brittannië graag terug wil naar zijn vaderland. In een interview met deze krant tijdens de Olympische Spelen zei hij: ,,Ik vind Nederland een fijner land om te wonen, maar dat heeft sociale redenen.''

Van Commenée woont in Birmingham, waar hij als technisch directeur technical director jumps en combined events werkt voor de Britse atletiekbond. Hij trad daar in dienst na de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waar hij zijn naam vestigde als coach van Denise Lewis, de Britse zevenkampster die goud won. Vier jaar later in Athene was hij de coach van Kelly Sotherton, de bronzen-medaillewinnares op de meerkamp.

In Groot-Brittannië heeft Van Commenée een grote naam opgebouwd. Hij was de eerste buitenlander die als technisch directeur door UKAthletics werd aangesteld en de eerste buitenlander, die werd opgenomen in de Hall of Fame voor coaches. Het zegt iets over zijn status dat beroemde oud-atleten als Sebastian Coe, Jonathan Edwards en Linford Christie hem de beste kandidaat vonden om de algehele technische verantwoording bij de bond te krijgen.

Nadat Van Commenée wegens een blessure op jonge leeftijd moest stoppen met hinkstapspringen, wierp hij zich op het trainersvak. In Nederland was hij al vanaf zijn twintigste actief als coach. Hij doorliep alle stadia: van clubcoach bij Sagitta, Hellas, ADA en Lycurgus tot bondstrainer van de Nederlandse atletiekunie (KNAU). Hij coachte onder anderen kogelstootster Lieja Koeman, verspringster Sharon Jaklofsky. Tussendoor begeleidde hij de Chinese kogelstootster Zhi Hong Huang, toen die zilver won bij de WK in 1995.

Met Van Commenée heeft NOC*NSF een sterke persoonlijkheid in huis gehaald, die geldt als bevlogen, bekwaam en compromisloos. ,,Als je doel is harmonie te brengen, moet je mij niet in huis halen; daar ben ik niet goed in. Mijn kracht is dat ik mensen beter kan laten presteren'', zei hij afgelopen zomer nog in deze krant.

Als trainer verlangde hij altijd het uiterste van zijn atleten; wie geen passie toonde hoefde niet bij hem aan te kloppen. Dat ondervond Lewis nadat ze moeder was geworden. Olympisch kampioen of niet, Van Commenée gaf haar te kennen niet langer te willen samenwerken; hij vond haar na de bevalling niet meer geïnspireerd. Kort voor de Spelen keerde Lewis op haar knieën terug bij Van Commenée. Het baatte uiteindelijk niet, omdat ze in Athene geblesseerd raakte.

Over Van Commenées ambities hoeft NOC*NSF zich geen zorgen te maken. Hij geldt als iemand die het hoogste nastreeft; voor minder dan de beoogde terugkeer naar een plaats bij de toptien van 's werelds beste sportlanden door de sportkoepel zal de toekomstige technisch directeur zich niet inzetten. Van hem kan bovendien een ondernemende houding worden verwacht. Ooit zei hij: ,,Als je niet in ambities wilt blijven steken, moet je actie ondernemen.''

    • Henk Stouwdam