Muizen op water

Computermuizen volgen de bewegingen van de hand. Met een balletje, met licht en nu ook met een laser.

De ergernis over een onnauwkeurige muis is al zo oud als het apparaat zelf, en de steeds weer aangekondigde oplossingen voor het probleem ook. De allereerste muizen werkten met behulp van een balletje dat over een – liefst effen – oppervlak als een bureaublad of een speciale muismat bewoog. Dit balletje werd snel smerig en moest regelmatig worden schoongemaakt. Tegenwoordig zijn veel muizen van de optische soort, herkenbaar aan het rode licht dat aan de onderkant schijnt. Een optische muis neemt bewegingen waar door een rood licht op een oppervlak te laten schijnen. Vervolgens kijkt een minicamera of de reflectie van dit rode licht verandert. Is dat het geval, dan kan de muis aan de aard van de verandering aflezen welke beweging de gebruiker heeft gemaakt.

De Logitech MX 1000 doet iets soortgelijks, maar nu met een laser. Geen sciencefictionachtige rode stralen die door de huiskamer schieten. De gebruikte laser zendt licht uit op een voor het menselijk oog onzichtbare golflengte. Het voordeel van het gebruik van een laser is dat deze, volgens Logitech, veel nauwkeuriger muisgebruik mogelijk maakt dan de ouderwetse rode lichtgevende diode (led) in een optische muis.

De Logitech-handschoen werd opgepakt, en de toegezonden muis aan enkele zware proeven onderworpen. Zo werd voor deze test de Logitech MX 1000 op aluminiumfolie gebruikt. Ter controle werd een iFeel MouseMan, een led-optische Logitech-muis, ingezet. Waar de laatste volledig van de wijs raakte door het aluminiumfolie, werkte de MX 1000 vrijwel normaal. Ook muisbewegingen van de MX 1000 over de muur en zelfs de zijkant van een glas water werden verwerkt. De oude optische muis bleek niet bestand tegen het waterglas.

De MX 1000 zou volgens Logitech bovendien nauwkeuriger zijn dan optische muizen met een led. Is al die vermeende extra precisie nuttig? Nogal twijfelachtig. Uw hand moet immers net zo precies zijn, en of dat het geval is, valt te bezien. Logitech mikt deels op de gamersmarkt, waar virtuele wedstrijden worden uitgevochten met muisgymnastiek. Tijdens het recenseren van de muis bleek echter niet dat de resultaten van computerspelletjes er beter op werden. Voor de extra nauwkeurigheid hoeft de MX 1000 dus niet te worden aangeschaft.

De MX 1000 is draadloos, maar lijdt niet onder de trage responssnelheid waar oudere draadloze muizen nogal eens onder lijden. Logitech beweert dat de FastRF-technologie in staat is om tweeënhalf maal zoveel informatie te versturen als een traditionele draadloze muis. De technologie werd vorig jaar al gebruikt in de MX 700-muis van hetzelfde bedrijf.

De ingebouwde lithium-ion-accu wordt opgeladen via een bijgeleverd dockingstation, dat tevens dienst doet als ontvanger voor radiosignalen. Lithium-ion-accu's worden vrijwel niet `lui', NiCd- of NiMH-accu's wel.

Voor al die luxe moet wel fors worden betaald. Met een adviesprijs van 80 euro is de MX 1000 ongeveer vier keer zo duur als een standaard draadloze optische muis.