Moeders wil is wet

Callcenterbedrijf SNT, een beursgenoteerde banenmotor, had een leuk idee. Waarom laten we directeur P. de Vries van de Vereniging van effectenbezitters (VEB) niet een stukje schrijven in ons winstbericht over de eerste zes maanden?

De facto, zo schreef de VEB-directeur toen in het SNT-halfjaarbericht, zal een aandeelhouder weinig in de melk te brokkelen hebben bij SNT, gezien de dominante positie van KPN. Het telefoonbedrijf bezit niet alleen meer dan de helft van de aandelen van SNT, maar domineert ook de raad van commissarissen. Van de vier commissarissen is één afkomstig van KPN, terwijl de voorzitter van de raad van commissarissen is benoemd op voordracht van KPN.

De Vries kan zijn eigen gelijk de komende weken in de praktijk brengen. KPN biedt 13,50 euro per stuk voor alle SNT-aandelen die het nog niet heeft. SNT moet nog een aandeelhoudersvergadering houden om het bod toe te lichten. Een grote belegger, de Rabobank, is al akkoord met de 13,50 euro.

Met SNT verdwijnt opnieuw een succesverhaal van de beurs. Opgericht in 1985 heeft het nu ruim 7.000 werknemers. Begin 2000, toen de internethausse piekte, ging SNT naar de beurs tegen een koers van 25 euro en nam KPN de meerderheid van de aandelen. Sindsdien weet KPN zich niet meer goed raad met SNT. Meer samenwerken? Of juist het hele aandelenpakket en het hele bedrijf verkopen, en met de opbrengst schulden aflossen? En nu doet KPN het tegenovergestelde: een bod, gevolgd door verkoop van een deel van de activiteiten.

De dominante postie van KPN als aandeelhouder, medebeslisser (via de commissarissen) en zakenpartner van SNT is koren op de molen van de VEB om een beter beargumenteerd, en wellicht ook hoger bod te eisen. De belangenvereniging boekte onlangs resultaat op dit punt, toen de mobiele telefoongigant Vodafone door de rechter gedwongen werd zijn bod op de rest van de aandelen van zijn Nederlandse dochter Libertel beter te becijferen. Bij het automatiseringsbedrijf Copaco speelt op dit moment een vergelijkbare overname-`strijd': de voormalig oprichter, tevens directeur en grootaandeelhouder, doet een bod op de rest van de aandelen.

De biedingen op SNT en Copaco illustreren het belang van duidelijke regels als een grootaandeelhouder de rest van een bedrijf wil kopen. In Europa wordt daar hard aan gewerkt, maar nationale molens malen traag. In Nederland, maar ook in Duitsland, waar moeder T-Mobile haar internetdochter van de beurs wil halen zonder ook maar een overnamepremie te betalen. Dat zou hier niet lukken.