Mistig portret Spaans wonen

,,Ik heb nog nergens zo lang gewoond als hier'', vertelt Joop Niestadt terwijl hij Benidorm in rijdt. ,,Behalve in de gevangenis dan.''

Zeven jaar woont Niestadt nu aan de Spaanse kust, waar hij samen met zijn vrouw en twee kinderen een makelaarskantoor heeft. Hij handelt in kapitale villa's. De RVU brengt vanavond in de serie Werken aan werk het slot van een tweeluik onder de titel Verkocht. Maar dat is misschien iets te optimistisch gesteld.

Uit de twee uitzendingen wordt namelijk niet duidelijk hoeveel Niestadt eigenlijk verkoopt – en of zijn klanten content zijn. Wel kan je als kijker de duizenden Nederlanders die jaarlijks naar het zuiden trekken alleen maar een makelaar toewensen die niet net als Niestadt het liefst met de handen in de zakken door het pand loopt of achter je rug om tegen de camera zegt dat de potentiële koper ,,niet door de 25 katten die er nu nog wonen heen weet te kijken'', dat het huis ,,een oude klerebarrel is'' of zelfs tegen andere Nederlanders in het café klaagt over de tegels van de badkamer ,,waar de zeik tegen de muur woont van het jarenlange spetteren''.

Leven als God in Spanje heet het tweeluik. De skyline van Benidorm, beelden van winkels als `Mc Holland' en `Appie Hein' en de makelaar die consequent flauwe grappen maakt over de echtgenotes van zijn klanten zijn echter niet zo hemels. Natuurlijk, de zon schijnt er en de zee is nabij, maar hoeveel Nederlanders daadwerkelijk in Benidorm wonen, of het lastig is op afstand te kopen en of het er écht zo goed wonen is, dat alles blijft onduidelijk. Het enige dat de geïnteresseerde leert is dat de bevolking er op leeftijd en welgesteld is en overwinteraars in de zomer niet langer het vliegtuig terug nemen. En dat Niestadt na al die jaren nog steeds zijn zoon nodig heeft als tolk.

Werken aan werk volgt al meer dan vijftien jaar mensen om hun ,,passie voor het werk'', zo meldt de RVU. Of Niestadt eigenlijk wel gepassioneerd is – en het bezoek daarmee rechtvaardigt – blijft de vraag. Terwijl hij door een nieuw pand loopt dat overduidelijk bouwkundig slecht in elkaar zit, zegt hij de woningzoeker-die-er-niet-aan-denkt verontschuldigend: ,,Het gaat mij om de vorm. Ik kijk niet naar de bouw.''

Leven als God in Spanje, RVU, Ned. 3, 19.00-19.30u.