Kinderklassiek

Midden in de kinderboekenweek verschenen twee cd's met klassieke muziek voor kinderen, passend verpakt in gebonden miniprentenboekjes van Sieb Posthuma en Harmen van Straaten. De uitvoeringen, van Tsjaikovski's balletmuziek De Notenkraker en Prokofjevs Peter en de wolf, kijken ook meteen vooruit naar het Gergjev Festival, dat zaterdag begint in de Rotterdamse Doelen.

In Peter en de wolf vertelt Paul de Leeuw het verhaal in een live-opname uit 1996 zonder al te veel theatrale effecten. Dat wordt gecompenseerd door de juist wel zeer vertellende benadering van Valery Gergjev voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die erin slaagt ook ouders en voorlezers (teksten zijn bijgesloten in het prentenboekje) soms de stuipen op het lijf te jagen.

Minstens zo meeslepend is Tsjaikovski's De Notenkraker, uitgevoerd door het orkest van het Mariinski Theater, ook onder leiding van Gergjev. Jenny Arean vertelt het verhaal van de snaakse notenkraker en de gruwelijke muizenkoning met een maximaal palet aan stembuigingen, bijgestaan door ingeblikte maar toch aardige hoorspeleffectjes en het zeer opruiende, volwassen glanzend spelende orkest.

Kindercollectie klassiek van Universal Classics: De Notenkraker (Philips 257 3898) en Peter en de Wolf (Philips 257 3864)