`Informatie door foltering verkregen'

De Britse geheime dienst maakt gebruik van informatie die door middel van foltering is verkregen. Dat heeft de Britse ambassadeur in Oezbekistan geschreven in een rapport aan zijn eigen ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Daily Telegraph meldde vandaag dat het ministerie wegens de scherpe kritiek de terugkeer van ambassadeur Craig Murray naar zijn post in Tasjkent tegenhoudt. Murray verliet Tasjkent in augustus voor een vakantie. Hij zou begin deze maand teruggaan naar Oezbekistan, maar krijgt daarvoor nog geen toestemming van zijn ministerie. Dat ministerie riep hem vorig jaar al eens op het matje wegens zijn uitgesproken kritiek op het regime in Tasjkent.

Volgens Murray worden in de gevangenissen van Oezbekistan mensen gemarteld om informatie en bekentenissen te verkrijgen – een feit dat overigens door de Oezbeekse autoriteiten niet wordt bestreden. Volgens de Financial Times schreef Murray in het rapport dat dit materiaal door de Oezbeken wordt doorgespeeld naar de Amerikaanse geheime dienst, die het op zijn beurt doorspeelt naar de Britse geheime dienst. ,,Gefolterde slachtoffers worden gedwongen bekentenissen te ondertekenen om aan te tonen wat de Oezbeekse regering de VS en het Verenigd Koninkrijk graag wil laten geloven – dat zij en wij dezelfde oorlog tegen de terreur uitvechten. Dat is moreel, juridisch en feitelijk verkeerd'', aldus Murray, geciteerd door de Financial Times. Door foltering verkregen informatie is ,,nutteloos''. ,,We verkopen onze ziel voor rotzooi'', vond de ambassadeur.

Een woordvoerster van het ministerie in Londen zei dat ,,we nooit foltering gebruiken om informatie te verkrijgen of anderen aanmoedigen dat te doen''. Ze voegde daar echter aan toe dat ,,het onverantwoordelijk zou zijn om informatie die direct betrekking heeft op terroristische dreigingen zomaar te negeren''. Of dat ook geldt voor informatie die door foltering is verkregen wilde ze bevestigen noch tegenspreken. ,,We zijn openhartig geweest in onze kritiek op de mensenrechten[schendingen] in Oezbekistan'', zei ze.

Oezbekistan behoort sinds de aanslagen van september 2001 tot de belangrijke bondgenoten van de VS in de internationale strijd tegen het terrorisme.