Geschil om zeehond Hannes

Wat gebeurt er met zeehond Hannes? Zal hij binnen enkele weken voorgoed zijn vrijheid tegemoet zwemmen, zoals directeur Lenie 't Hart van de zeehondencrèche Pieterburen verwacht? Of zal hij teruggaan naar de dierentuin in Nordhorn, waar hij elf weken geleden geboren werd? Zoals het ministerie van Landbouw de juiste oplossing vindt?

Er voltrekt zich een heus juridisch internationaal steekspel rond het dier. Hannes ontsnapte enkele weken geleden uit de Duitse dierentuin en werd na een zoektocht van enkele dagen door medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen in de Vecht bij Dalfsen gevangen. Dit gebeurde volgens 't Hart op verzoek van de Nordhorners die daarin niet geslaagd waren. Wel werd afgesproken dat Hannes in zee zou worden uitgezet, nadat hij was verzorgd in Pieterburen, aldus 't Hart.

't Hart verwacht dat het dier binnen twee à drie weken kan worden uitgezet in de Ooster- of Westerschelde. ,,Hannes is een gefokte zeehond en voor zo'n dier blijken we bij het ministerie een aparte uitzetvergunning te moeten aanvragen. Dat wisten we niet en dat doen we nu alsnog''. Maar volgens het ministerie mogen in gevangenschap geboren zeehonden krachtens een internationaal verdrag tussen de Waddenzeelanden niet worden uitgezet. ,,Uitzetting is verboden, omdat ze in een wildvreemde populatie terugkomen en mogelijk ziektes kunnen overbrengen.'' Bovendien kan alleen de eigenaar een ontheffing aanvragen, aldus een woordvoerder. ,,En dat is de dierentuin.''

Woordvoerster I. Brockmann van de diergaarde in Nordhorn verklaart dat Hannes terug moet komen. ,,We hebben nooit onze eigendomsrechten afgestaan en zijn akkoord gegaan met de hulpactie van Pieterburen op voorwaarde dat de Nederlandse autoriteiten in zouden stemmen met het vrijlaten van Hannes in zee. Dat blijkt niet het geval.''

Twee Nederlandse meisjes uit het Duitse Wilsum zijn een actie gestart om Hannes vrij te krijgen. Binnen een week zamelden ze ruim 500 handtekeningen in op hun scholen en in het dorp. Annika (7) en Jasmin (13) Klein Gebbink vinden dat Hannes bewezen heeft een grote vrijheidsdrang te hebben en daarvoor beloond dient te worden. ,,In de dierentuin zijn al vijf zeehonden in een klein bassin'', zegt hun moeder Anita Klein Gebbink. ,,De vader van Hannes is daar ook en twee mannetjeszeehonden gaat niet samen.'' Brockmann ontkent dit. ,,Over vijf jaar is Hannes pas geslachtsrijp en kan hij naar een andere dierentuin gebracht worden.'' Maar volgens 't Hart heeft Hannes meer kans op overleven in het wild.