Fraude in bouw deels verjaard

De bouwbedrijven BAM, Heijmans, Koop en KWS worden niet langer vervolgd wegens verboden vooroverleg. De aanklacht dat zij daarin illegale prijsafspraken hebben gemaakt is verjaard.

Dat heeft de Rotterdamse rechtbank gisteren bepaald in het omvangrijke fraudeproces tegen de vier bouwers en twaalf (ex-)bestuurders van die bedrijven. Ook het vooroverleg van drie bestuurders van Heijmans en een van BAM is te lang geleden om nog te worden vervolgd.

Wel worden alle twaalf bouwbestuurders en de vier bedrijven nog vervolgd voor valse facturen, gefingeerde boekhoudingen en, in het geval van Koop, omkopen van ambtenaren.

Het proces dat vorige week begon is een vervolg op de grote bouwfraude die in 2001 aan het licht kwam. Kern van de beschuldigingen is dat de betrokkenen afspraken maakten over de werkverdeling. Justitie heeft drie jaar onderzoek verricht naar de sector. Een parlementaire enquêtecommissie en de kartelautoriteit NMa deden ook al uitvoerig onderzoek naar de bouw.

Strafbaarheid van verboden vooroverleg verjaart na zes jaar. Justitie heeft verzuimd binnen deze termijn de vervolging van vier functionarissen en vier bedrijven te beginnen. Bij de andere acht bestuurders was justitie wel op tijd. Zo werd topman Henk Koop van het gelijknamige bouwconcern in april vorig jaar één dag voor het verstrijken van de termijn gearresteerd.

Vorige week bleek dat het openbaar ministerie had verzuimd in de dagvaarding op te nemen dat de verdachten opzettelijk deelnamen aan illegaal overleg. Zonder opzet is een verjaringstermijn van twee jaar van toepassing. Het OM mocht de dagvaarding aanpassen, waardoor het de verjaringstermijn van zes jaar weer kon hanteren. Daardoor kan het een aantal vergrijpen alsnog voor de rechter brengen.

Het bouwfraudeproces bevindt zich nu in de eerste, technische fase. De achttien advocaten hebben onder meer verzocht ruim vijftig getuigen te horen. Hiermee willen de juristen aantonen dat justitie al eerder van de bouwfraude wist en pas vervolging wilde instellen nadat eind 2001 politieke opschudding was ontstaan over de kwestie. Bovendien willen de advocaten duidelijk maken dat justitie te ruim gebruik maakt van resultaten uit de parlementaire enquête. Vrijdag doet de rechter uitspraak over de verzoeken getuigen te horen. De inhoudelijke behandeling volgt in januari. Volgende maand dienen daarnaast rechtszaken tegen zeven ambtenaren die worden verdacht van corruptie.