Ex-minister Ben Komproe overleden

De Antilliaanse ex-premier, tevens ex-minister van Justitie, Ben Komproe (61) is gistermiddag in een ziekenhuis op Curaçao overleden.

Komproe werd door het openbaar ministerie verdacht van deelname aan een criminele vereniging, valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. Komproe was op 6 september gearresteerd en moest op 19 september met spoed worden geopereerd aan een zware maagbloeding. Sindsdien lag hij aan de beademingsapparatuur en is hij ook niet meer bij kennis geweest. Een week geleden verslechterde zijn toestand verder en kwam hij in een coma terecht.

Komproe, voormalig hoofd van het departement Scheepvaart van de Antillen, werd in juli 2003 premier voor Frente Obrero Liberashon (FOL). Een maand later werd Komproe vervangen door Godetts zus Mirna Louisa-Godett. Hijzelf werd toen minister van Justitie. In april dit jaar werd hij door het parlement gedwongen af te treden omdat bekend werd dat hij partijadviseur Nelson Monte – inmiddels veroordeeld – een voorkeursbehandeling liet geven. Daarop viel de FOL-regering.

Vlak voor de val van het kabinet, ontdekte het openbaar ministerie dat Komproe vrijbrieven aan Dominicaanse prostituees had gegeven. Het OM zegt desgevraagd dat ondanks Komproes overlijden het strafrechtelijk onderzoek doorgaat. Naast Komproe zijn er nog elf andere verdachten, onder wie Louisa-Godett en FOL-leider Anthony Godett, die in juli dit jaar al tot vijftien maanden cel is veroordeeld wegens zijn aandeel in de corruptiezaak van Monte met overheids-NV's. Ook Monte is in deze vrijbrievenzaak weer verdachte.

FOL-woordvoerder Maurice Adriaens, tweede man in de partij, had al eerder de justitiële autoriteiten de schuld gegeven van Komproes ziekte. Die zouden hem veel te hard hebben aangepakt tijdens de ondervraging en ook niet tijdig hebben onderkend dat Komproe ziek was. Adriaens eiste dat er een diepgaand onderzoek naar de omstandigheden voorafgaand aan de spoedoperatie wordt ingesteld.

Voordat Komproe in 2003 deel ging uitmaken van de Antilliaanse regering, werd hij nog omschreven als onopvallend, stil en een gedreven socialist. ,,Ik ken hem als een vriendelijke, stille, rustige man die bedachtzaam formuleert'', zei co-decaan Paul Frissen van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), vorig jaar in deze krant. Op de NSOB had Komproe tussen 1996 en 1998 de tweejarige opleiding gevolgd.