Europarlementariërs wijzen Buttiglione af

De kandidatuur van de Italiaan Rocco Buttiglione als Europees commissaris voor justitie stuit in het Europees Parlement op grote bezwaren. Aanleiding vormt zijn opvatting over homoseksualiteit.

De commissie burgerlijke vrijheden vindt hem om die reden ook niet geschikt voor een andere portefeuille in het dagelijks bestuur van de EU. Aanstaand voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft vanmorgen laten weten vooralsnog vertrouwen in zijn gehele team te blijven houden. Hij wil eerst het oordeel afwachten dat de fractievoorzitters in het Europees Parlement morgen vellen over de totale commissie.

De commissie burgelijke vrijheden sprak zich met 27 tegen 26 stemmen uit tegen Buttiglione, die tevens is voorgedragen als een van de vijf vice-voorzitters van de Commissie. Tijdens een hoorzitting, vorige week, met de parlementscommissie herhaalde de Italiaan dat hij homoseksualiteit als ,,een zonde'' beschouwt.

Buttiglione voegde hieraan toe dat hij zijn persoonlijke opvatting weet te scheiden van zijn werkzaamheden als bestuurder. Hij beriep zich hierbij op de zienswijze van de filosoof Immanuel Kant, volgens wie een onderscheid tussen persoonlijke morele opvattingen en bestuurlijk handelen goed mogelijk is. De meerderheid van de leden van de parlementscommissie vreest dat Buttiglione vanwege zijn opvattingen geen actief beleid zal voeren om discriminatie van homoseksuelen tegen te gaan. Ook zijn visie op de positie van vrouwen werd vorige week tijdens de hoorzitting fel bekritiseerd.

De Italiaanse premier Berlusconi, van wie Buttiglione een vertrouweling is, heeft fel gereageerd op het negatieve oordeel van de commissie. Hij zei de opvatting van de parlementariërs te beschouwen als een vorm van ,,fundamentalisme''. Buttiglione zelf heeft vanmorgen nog eens laten weten niet te zullen wijken. ,,Ik weiger mijn geweten te prostitueren. Ik weet niet of ik mijn hoofd zou laten afhakken voor mijn ideeën, maar ik weet wel zeker dat ik deze niet verkoop voor een post in de Europese Commissie'', zegt hij vanmorgen in een vraaggesprek met het dagblad Il Messaggero.

De opvatting van de parlementscommissie is niet meer dan een advies. Uiteindelijk zal het voltallige Europees Parlement zich over alle voorgedragen commissarissen moeten uitlaten. Daarbij geldt dat het Parlement geen oordeel kan vellen over individuele leden van de commissie. Bij onoverkomelijke bezwaren kunnen de volksvertegenwoordigers alleen de hele Europese Commissie vetoën.

hoorzittingenpagina 5

conflict Kroes pagina 16