Eén getuige, maar geen ontvoering

Een 10-jarig Nijverdals meisje zag op weg naar school een ,,man met een mes die een meisje van de fiets trekt''. Maar de politie heeft niets gevonden.

Politiechef H. Hesselink zegt het zonder twijfel. ,,Wij geloven dat ze wat heeft gezien.'' Maar op de vraag wat een 10-jarig meisje uit Nijverdal afgelopen vrijdagmiddag gezien heeft, moet de politie het antwoord schuldig blijven.

Zelf blijft de scholiere bij haar verhaal. Omstreeks 13.00 uur, op weg naar haar basisschool Prinses Irene, zag ze vanuit de bosjes een man met een mes opdoemen die een ongeveer 8 jaar oud meisje van de fiets trok. Geschrokken fietste de 10-jarige door naar school, waarna de politie werd gealarmeerd.

Nog geen uur later cirkelde er een politiehelikopter boven de wijk en kamde de mobiele eenheid de omgeving uit. Rechercheurs in witte pakken zaten in het gras, op zoek naar sporen. Maar er werd niets gevonden.

En er kwam ook geen melding van een vermist kind binnen. De politie sluit dan ook uit dat er sprake is geweest van een ontvoering. ,,We hebben geen enkel spoor gevonden en alle informatie nagetrokken'', zegt politiechef Hesselink. Tot in Nijmegen zijn tips over ,,een verdwaasd rondlopend meisje'' gecontroleerd en alle fietsenmakers in Nijverdal is gevraagd wie een turquoise meisjesfiets heeft gekocht. Maar het kind dat als enige in Nijverdal een fiets met die kleur bezit, zat thuis.

Het meisje dat de melding deed is enkele malen verhoord door de politie. ,,Als ze heeft gelogen, hadden we daar doorheen geprikt'', zegt Hesselink. Er moet dus, zegt hij, iets gebeurd zijn, maar ,,of de invulling van wat ze gezien heeft juist is, vragen we ons af.''

Speculeren over wat er dan wel gebeurd is, heeft geen zin, zegt burgemeester H. van Overbeeke van de gemeente Hellendoorn. Tijdens een gisteravond gehouden informatiebijeenkomst voor wijkbewoners en ouders van leerlingen van de basisschool sprak hij de hoop uit dat de ,,overrompelende ervaring'' snel geschiedenis wordt.

De melding van de vermeende ontvoering heeft veel onrust veroorzaakt. Ouders meldden dat hun kinderen bang waren geworden om de straat op te gaan, en een enkeling doorzocht zelfs zijn eigen huis om te kijken of zich daar niemand schuilhield. Er heeft zich niemand bij het maatschappelijk werk gemeld met de vraag om hulp, al zijn er nog altijd bewoners die geloven dat er wel degelijk sprake moet zijn geweest van een ontvoering of iets dergelijks.

Door recente ervaringen van de politie met ontvoeringen van kinderen in Friesland en de Achterhoek is er groot uitgepakt en een crisisstaf met vertegenwoordigers van politie en justitie geformeerd. ,,De ervaring leert dat de eerste uren na een vermissing heel belangrijk zijn. Daarom is er meteen een helikopter en de mobiele eenheid ingeschakeld, ondanks dat we niet wisten waar we moesten zoeken.'' Een eventuele volgende keer, verklaart Hesselink, zou hij het ,,geheid'' weer zo doen.

Tot verbazing van Hesselink klonken er gisteravond tijdens de informatieavond geen kritische geluiden over de politie-inzet.

,,Het was wel wat grootschalig, maar beter zo dan achteraf constateren dat er te weinig is gedaan'', zegt bewoonster E. Nijzink. ,,In onze huidige maatschappij kan zoiets gebeuren'', concludeert ook burgemeester Van Overbeeke.

Het tienjarig meisje is gisteren normaal naar school gegaan en heeft daar, nogmaals, haar verhaal verteld.