E-mail Tonino op straat

Onbekenden hebben afgelopen weekeinde `ingebroken' in de computer van de Amsterdamse officier van justitie J. Tonino en e-mailberichten van hem op een openbare website op internet geplaatst.

Tonino kwam vorige week in opspraak toen bleek dat hij een andere computer, met vertrouwelijke informatie over zaken van justitie, afgelopen zomer bij het oud vuil had gezet. In een tv-programma toonde journalist Peter R. de Vries informatie uit die computer. Minister Donner van Justitie erkende in de Tweede Kamer dat de officier een ,,ongelooflijke stommiteit'' had begaan.

Op internet was gisteren korte tijd een conceptbericht te lezen van Tonino aan zijn baas, de Amsterdamse hoofdofficier De Wit. Tonino schrijft daarin dat zijn afgedankte pc geen informatie bevatte waarvan openbaarmaking schadelijk kan zijn voor lopende onderzoeken. Ook stonden op de website persoonlijke gegevens over de officier, die afkomstig waren uit zijn `gehackte' computer. De `computerinbraak' zou zijn gebeurd nadat Tonino zijn wachtwoorden, die via de oude pc waren uitgelekt, had veranderd.

Een woordvoerder van het Amsterdamse openbaar ministerie (OM) bevestigt dat in de computer van Tonino is ingebroken. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht. Het openbaar ministerie sluit niet uit dat meer e-mails zijn onderschept dan het bericht dat gepubliceerd is.

Wat misdaadjournalist De Vries deed met de pc van Tonino en de informatie daarop is niet strafbaar. Inbreken in een computer is dat wel, aldus het OM. De beheerder van de website waarop gisteren de gegevens van Tonino verschenen zegt de consequenties daarvan niet te hebben overzien en de politie volledige medewerking te verlenen bij het traceren van de hacker. [Vervolg TONINO: pagina 7]

TONINO

Pc werd ook aan AT5 aangeboden

[Vervolg van pagina 1] De Amsterdamse officier van justitie beveiligde zijn dataverkeer opnieuw nadat Peter R. de Vries hem afgelopen zomer telefonisch meedeelde dat de computer die Tonino bij het oud vuil had gezet, en die was gevonden door een taxi-chauffeur, nog werkte en vertrouwelijke informatie bevatte.

Niet alleen politiedossiers stonden op Tonino's computer, ook zijn wachtwoorden voor e-mailaccounts waren te zien. De Vries bekeek alle informatie en liet daarvan vorige week donderdag op de tv het een en ander zien. Ook toonde hij dat met Tonino's wachtwoorden zijn e-mails te lezen waren.

Volgens De Vries hadden kwaadwillenden zo ongemerkt dag in dag uit kunnen volgen wat het OM aan het doen was.

Volgens het OM heeft Tonino meteen na het gesprek met De Vries er alles aan gedaan om een nieuwe inlognaam en nieuwe wachtwoorden te krijgen. Ondanks deze voorzorgen konden onbevoegden toch toegang tot zijn e-mails krijgen. Zo is op internet een e-mail gepubliceerd, gericht aan de Amsterdamse hoofdofficier De Wit.

De taxichauffeur die de computer aan De Vries doorspeelde, had eerder geprobeerd de computer te verkopen aan de lokale tv-zender AT5.