Doe es onfatsoenlijk

Een wekelijkse greep uit de kiosk. Vandaag het homotijdschrift Expreszo, waarvan een scholierennummer wordt uitgedeeld op middelbare scholen.

,,Zijn alle homo's kapper?'' Die vraag is te vinden temidden van een rubriek over muziek, speelgoed en cosmetica ter aankondiging van een boekje vol wetenswaardigheden over homoseksualiteit. Met deze `sandwichformule' proberen de makers van het speciale scholierennummer van Expreszo tolerantie voor de homoseksuele jongere bij te brengen. Een aantal christelijke en overwegend allochtone scholen vernietigde de oplage of stuurde de gratis editie van dit blad verontwaardigd terug. Vandaag werden in de Kamer vragen gesteld over de intolerantie over deze met subsidie van het ministerie van Onderwijs verspreide uitgave.

Op het eerste gezicht is de formule vrij braaf. Het blad ondervraagt een aantal jongerenhelden naar ditjes en datjes omtrent hun carrière, uiterlijk, schooltijd, en doet er en passant een vraag over homoseksualiteit tussen. Zoals aan Lieke van Lexmond, sterretje van Costa!, Goudkust en GTST: ,,Konden leerlingen en docenten bij jou op school hardop zeggen dat ze homo waren?'' Lieke had `heel veel docenten die homo waren' en soms stelden leerlingen wel vervelende vragen, maar echt een `issue' was het niet. ,,Was het voor leerlingen ook makkelijk?'' Ja hoor, vervolgt Lieke, aan sommige jongens en meiden kon je gewoon zien dat ze `het' waren: ,,Die jongen valt op een jongen, nou ja, best. Ik heb daar nooit moeite mee gehad.'' Als het rolmodel het zegt zal de bewonderaar deze mening wel overnemen, dat is de gedachte achter dit in een oplage van 420.000 exemplaren verspreide blad. En de sterretjes weten precies wat van ze wordt verwacht.

Maar onder de titel `Doe es een onfatsoenlijke test' neemt het blad uiteenlopende vormen van intolerantie op de hak. Jegens Surinamers bijvoorbeeld: Moet je aan voetballer Michael Reiziger vanwege zijn dikke lippen wel je Labello-stick uitlenen? Tussendoor schemert hier ook weer de homo-emancipatorische boodschap, maar nu `ludiek': ,,Het scheert zich niet onder de oksels, ruikt naar kattenbak en vis en houdt van damesvoetbal, wat is het? A. De beste vriendin van mijn moeder. B. Dick Advocaat. C. Een lesbische lesbienne uit Lesbos – stenigen dat mokkel.''

Deze vraagstelling moet enige aarzeling hebben veroorzaakt op allochtone scholen. Voor de christelijke scholen was vermoedelijk de volgende meerkeuzevraag moeilijk te verwerken: ,,Als ik de baas van Nederland was, zou ik: A. Een speciale euthanasiewet voor Gerard Joling invoeren. B. Balkenende zijn! Dat wordt de hele dag masturberen voor de spiegel. C. Onmiddellijk alle dameskappers, allochtonen en Siamese katten het land uit.''

Waarom vindt een blad ter bestrijding van vooroordelen het nodig in een met grofheden verluchtigde `test' ironisch bedoelde clichés te verspreiden over negers, homo's, allochtonen en lesbiennes? Je kan uiterst tolerante, hoogst geëmancipeerde scholieren en hun leerkrachten hiermee misschien om goed bedoelde redenen nog aan het lachen krijgen. Maar begrijpelijk ligt voor sommigen hunner de lat van deze tolerantieles net iets te hoog.

Expreszo, tweemaandelijks, €3,95

    • Tom Rooduijn