Deutsche Telekom in de bocht

Eerst werkt Deutsche Telekom de minderheidsaandeelhouders van zijn internetdivisie T-Online de deur uit, zonder een premie te betalen. Vervolgens plaatst de Duitse overheid voor 3 miljard euro aan Deutsche Telekom-aandelen op de beurs. Heeft het telecomconcern één groep aandeelhouders geschoffeerd om de weg te effenen voor de aandelenverkoop aan een andere groep?

Strikt genomen was dat wellicht niet de bedoeling. KfW, dat een deel van het overheidsbelang in Deutsche Telekom beheerde, besloot pas zondagmiddag de plaatsing door te laten gaan. Niettemin zullen de kleine aandeelhouders die zo'n 10 procent van T-Online bezitten, en het Franse conglomeraat Lagardère, dat 5 procent bezit, des duivels zijn. Ze zijn nog niet zonder enige vorm van compensatie overboord gezet – waardoor de zorgen zijn weggenomen dat Deutsche Telekom te veel zou betalen om T-Online in de moederschoot te laten terugkeren – of de regering stoot een grote hoeveelheid Deutsche Telekom-aandelen af naar de institutionele beleggers.

De eigen aandeelhouders van Deutsche Telekom hebben tot nu toe welgevaren bij de twee transacties. De aandelenverkoop lijkt gladjes te verlopen. De koers was onlangs boven het niveau van de beursgang uitgekomen, zodat het risico was toegenomen dat de regering meer aandelen zou willen afstoten. Beleggers reageerden daarom niet verrast. De omvang van de transactie was ook geringer dan de 5 tot 6 miljard euro die sommige beleggers vreesden, ook al is er sprake van een gelijktijdige uitgifte van warrants, waardoor het totaalbedrag alsnog kan stijgen naar 4 miljard euro. Alles bij elkaar is een donkere wolk die boven het aandeel hing verdwenen, terwijl de transactie rond T-Online een strategische onzekerheid heeft weggenomen. Daardoor is er ruimte voor een koersstijging van het aandeel, dat op het huidige niveau niet overdreven hoog gewaardeerd lijkt.

Door de transactie beschikt Telekom straks wellicht over 4 miljard euro aan kasgeld bij het internetbedrijf. Maar welk deel daarvan zal naar de aandeelhouders van Deutsche Telekom toevloeien? Het concern heeft onlangs zo'n 2 miljard euro geïnvesteerd in zijn Amerikaanse mobiele netwerk en lijkt steeds meer belangstelling te hebben voor overnames.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.