De dood van een Palestijns meisje

Een 13-jarig Palestijns meisje werd vorige week in de Gazastrook op weg naar school door Israëlische schoten gedood. Soldaten beschuldigen hun commandant van moord.

De dood van de 13-jarige Palestijnse Iman al-Hams uit Rafa in de Gazastrook heeft het Israëlische leger in verlegenheid gebracht. Op dinsdagochtend 5 oktober werd het meisje met negentien kogels doodgeschoten door een compagnie van de Givati-brigade. Soldaten van deze compagnie hebben de commandant van de eenheid, de druzische kapitein N., beschuldigd van ,,moord'', andere soldaten verwijten de officier ,,ziekmakend gedrag, het leger onwaardig''.

Niet alleen de commandant van de Givati-brigade heeft een onderzoek ingesteld, maar ook de militaire politie is op last van de advocaat-generaal bij het militaire gerechtshof ongebruikelijk snel in actie gekomen.

Op weg naar de VN-school in Rafah kwam Imam al-Hams, het zevende kind uit een familie met negen kinderen, in de buurt van de Israëlische wachttoren waar de Palestijnse wijk Tel-Sultan grenst aan de joodse nederzettingen. Zij was gekleed in het blauw-witte schooluniform en droeg op haar rug een schooltas. Volgens een lezing van soldaten in de toren was meteen duidelijk dat het om een verdwaald meisje ging en werd er via het communicatiesysteem geroepen: ,,Niet schieten, het is een meisje.''

Er werd toch geschoten. Het meisje rende weg, werd geraakt en viel neer. De compagniecommandant verliet daarop de toren, liep op haar af en schoot twee maal. Hij keerde terug naar de toren, draaide zich om en schoot vervolgens zijn magazijn helemaal leeg in het lichaam van het meisje.

Volgens een enigszins afwijkende lezing werd het meisje aangezien voor een terroriste met een tas vol explosieven en werd er meteen op haar geschoten en pas daarna geconstateerd dat het om een meisje ging. De eerste kogels moeten haar volgens deze lezing meteen gedood hebben. Toch ging de compagniecommandant de toren uit en besproeide haar nogmaals met een kogelregen om verzekerd te zijn van een zogeheten ,,bevestigde dood''.

,,Dit is het meest ziekmakende wat ik in het leger heb meegemaakt. Hij besproeide haar. We waren geschokt. Hij was er allang op gebrand een terrorist te doden en hij deed dit om de druk te verlichten'', zei een van de anonieme soldaten op de Israëlische televisie. Hij eiste namens andere soldaten het onmiddellijke vertrek van de kapitein, die zich volgens hen al eerder schuldig heeft gemaakt aan vergelijkbare daden. De compagniecommandant mag hangende de onderzoeken op zijn post blijven.

,,Mijn dochtertje is gewoon vermoord'', zei Samir Al-Hams, de 51-jarige vader van Iman in een telefonisch gesprek. Hij is leraar aan een van de VN-scholen in de vluchtelingenkampen bij Rafah, dat op de grens van de Gazastrook met Egypte ligt. ,,Mijn dochtertje ging naar net als anders naar school. Zij had in haar tassen boeken, haar agenda, een appel en een mango. Haar school ligt in Tel-Sultan, niet ver van de wachttoren. Er werd geschoten, zoals er hier voortdurend wordt geschoten. Zij moet in paniek geraakt zijn. Wat zijn dat voor een beesten die mijn dochter met 19 kogels hebben vermoord?'' Maar hij wilde graag onderstrepen niet uit te zijn op wraak: ,,Ik bid dat mijn dochter het laatste slachtoffer is van deze zinloze bezetting, ik bid voor vrede en een einde aan alle bloedvergieten.''

De opperbevelhebber van het Israëlische leger, generaal Moshe Yaalon, heeft zondag premier Sharon en minister van Defensie Mofaz verteld dat Palestijnse scherpschutters het meisje in de richting van de toren hadden gestuurd om Israëlische soldaten uit de toren te lokken. Een lezing, die hij onder druk van de getuigenissen van de soldaten niet wil herhalen, aldus een woordvoerder van het IDF (Israeli Defence Forces) vandaag.